Konkurs organizują Powiatowa Rada KGW w Radziejowie i Ośrodek Doradztwa Rolniczego, oddział w Zarzeczewie. Tym razem gospodarzem będzie GOK w Dobrem. Konkurs zaplanowano na niedzielę, 19 marca. To data wybrana nieprzypadkowo, tylko ze względu na święto patrona - św. Józefa. Wystawa produktów siłą rzeczy związana jest z degustacją smakołyków, więc jeśli zdarzy się komuś obżarstwo - a o to na tych imprezach nie jest trudno, to święty Józef „ofiarowuje” dyspensę. Jednym słowem można sobie pozwolić na maleńkie szaleństwo.
Przeczytaj też: Jarmark Wielkanocny 2017 w Przysieku. KPODR czeka na zgłoszenia
A poprzednie edycje konkursu pokazały, że określenie to wcale nie jest dalekie od prawdy. Bo choć tradycyjna kuchnia kujawska, ta chłopska, była skromna, to nie znaczy, że niesmaczna. Przeważały zupy, w tym oczywiście żurek, zacierki, różne polewki, także placki. Mięso niezbyt często gościło na stołach. Gospodynie z Kujaw znane są z prawdziwego mistrzostwa w kuchni, co udowodniły, zdobywając liczne nagrody na konkursach kulinarnych nie tylko w regionie, ale też w Polsce.
Organizatorzy chcą tę kuchnię odświeżyć, bo była smaczna i zdrowa, i warto, by stała się po prostu modna.