Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Nastawią zakwas na kujawski żurek. Konkurs w Dobrem

Jolanta Młodecka
pixabay.com
To będzie 10., jubileuszowa edycja konkursu produktów regionalnych „Od zakwasu do żurku kujawskiego”.

Konkurs organizują Powiatowa Rada KGW w Radziejowie i Ośrodek Doradztwa Rolniczego, oddział w Zarzeczewie. Tym razem gospodarzem będzie GOK w Dobrem. Konkurs zaplanowano na niedzielę, 19 marca. To data wybrana nieprzypadkowo, tylko ze względu na święto patrona - św. Józefa. Wystawa produktów siłą rzeczy związana jest z degustacją smakołyków, więc jeśli zdarzy się komuś obżarstwo - a o to na tych imprezach nie jest trudno, to święty Józef „ofiarowuje” dyspensę. Jednym słowem można sobie pozwolić na  maleńkie szaleństwo.

Przeczytaj też: Jarmark Wielkanocny 2017 w Przysieku. KPODR czeka na zgłoszenia

A poprzednie edycje konkursu pokazały, że określenie to wcale nie jest dalekie od  prawdy. Bo choć  tradycyjna kuchnia kujawska, ta chłopska, była  skromna, to nie znaczy, że niesmaczna. Przeważały zupy, w  tym oczywiście żurek, zacierki, różne polewki, także placki. Mięso niezbyt często gościło na stołach.  Gospodynie z Kujaw znane są z prawdziwego mistrzostwa w kuchni, co udowodniły, zdobywając liczne nagrody na  konkursach kulinarnych nie tylko w regionie, ale też w Polsce.

Organizatorzy chcą tę kuchnię odświeżyć, bo była smaczna i zdrowa, i warto, by stała się po prostu modna. 

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska