Letni posiłek na działce lub w ogródku możemy zacząć na przykład od orzeźwiającej zupy. Wykorzystajmy sezon na szpinak i rukolę i zróbmy pyszny chłodnik jogurtowy. Drobno siekamy szpinak i rukolę, a ogórka obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Dodajemy jogurt, posiekany szpinak, rukolę, startego na tarce ogórka i zioła. Mieszamy i odstawiamy do lodówki na godzinę. Chłodnik podajemy z ćwiartkami jajka ugotowanego na twardo.
Lipiec to również sezon na kalarepę. Proponujemy udka z kurczaka z kalarepką, porem i marchewką. Mięso myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Obieramy warzywa i kroimy je w plastry. Mięso i warzywa wkładamy do żaroodpornego naczynia i skrapiamy odrobiną oliwy z oliwek. Po godzinie potrawa jest gotowa.
A może danie z wykorzystaniem fasolki szparagowej? Fasolkę oczyszczamy i gotujemy w bulionie warzywnym. Następnie podsmażamy na maśle 2 łyżki bułki tartej, doprawiamy solą i pieprzem. Ugotowaną fasolkę polewamy podsmażoną bułką.
Z rukoli, którą możemy posadzić w ogródku, możemy przygotować pyszne sałatki, natomiast świeżą bazylię dodać do pomidorów czy spaghetti, a nawet przygotować bazyliowe pesto. W moim ogródku właśnie zaczynają dojrzewać truskawki i poziomki. Można je oczywiście pałaszować na surowo, posypane cukrem przypomną smak dzieciństwa. Ale również dodać do owocowych koktajli albo do ulubionego domowego ciasta.