W Hotelu Jan III Sobieski w Warszawie odbył się finał VIII Ogólnopolskiej Olimpiady Młodych Barmanów, w którym wzięli udział przedstawiciele 55 szkół gastronomicznych i hotelarskich z całej Polski.
Musieli wykazać się wiedzą teoretyczną i praktyczną.
Przyrządzali dwa rodzaje napojów: klasycznego (wylosowanego z listy standardowych napojów mieszanych bez posługiwania się recepturą) oraz mieszanego własnej kompozycji.
Jurorzy oceniali wykonanie drinków, zgodność z recepturami, zręczność, lekkość ruchów manualnych oraz stronę techniczną pokazu.
Drinki własnego autorstwa, które przyrządzali barmani podczas występu dodatkowo oceniali jurorzy degustacyjni.
Konkurs rozgrywany był w kategorii klasycznej w grupie wiekowej 18-21 lat.
Joanna Bartoszewicz, słuchaczka Policealnej Szkoły Sztuki Kulinarnej i Kelnerskiej w Toruniu zdobyła pierwsze miejsce wśród młodzików. Drink zwyciężczyni to: "il tocco del celo" ("Dotyk nieba").
O tym, jakich składników można użyć do sporządzenia drinków szczegółowo informował regulamin i dołączony do niego portfolio produktów. Zgodnie ze światowymi trendami dominowały świeże owocowe smaki.
Asia jako zwyciężczyni będzie reprezentowała Polskę na Międzynarodowym Konkursie Bacardi-Martini Grand Prix 2009, który odbędzie się we wrześniu w północnej części Włoch - w Turynie.
Wśród uczestników olimpiady był także przedstawiciel Zespołu Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Toruniu Filip Czarnowski, uczeń IV klasy Technikum Gastronomicznego, który w ostatecznej klasyfikacji zajął VII miejsce.
Uczniów przygotowywała Longina Borkowicz.
Dotyk nieba
składniki
0,5 cytryny
25 ml syrop blue curacao
50 ml martini extra dry
sprit
wykonanie:
mudlerem wygniatamy sok z cytryny w szkle konsumenta
dodajemy lód w kostkach ok. 3/4 pojemności
nalewamy syrop
dolewamy martini;
składniki stirować bezpośrednio w szkle gościa i uzupełnić lemoniadą typu sprite.