https://pomorska.pl
reklama

Kulinarny konkurs w bydgoskim gastronomiku. Kto zgotował sobie sukces? [zdjęcia]

Marta Mikołajska
Wczoraj na terenie Zespołu Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Bydgoszczy młodzi adepci sztuki kulinarnej z sześciu szkół z województwa kujawsko-pomorskiego walczyli o Wielką Chochlę Gastronomika.
Wczoraj na terenie Zespołu Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Bydgoszczy młodzi adepci sztuki kulinarnej z sześciu szkół z województwa kujawsko-pomorskiego walczyli o Wielką Chochlę Gastronomika. Tomasz Czachorowski
W poniedziałek (28.09.) na terenie Zespołu Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Bydgoszczy młodzi adepci sztuki kulinarnej z sześciu szkół z województwa kujawsko-pomorskiego walczyli o Wielką Chochlę Gastronomika.

Zwycięzcą konkursu „Smaki potraw i zup kuchni regionalnej, polskiej i różnych narodów gotowanych na żywo w żeliwnych kociołkach” została drużyna z Zespołu Szkół im. Lecha Wałęsy w Kowalewie Pomorskim – Agata Janiszewska i Joanna Barczyńska, które pod okiem Piotra Lewtaka z restauracji La Strada w Stargardzie przyrządziły węgierską zupę gulaszową.

Poziom coraz wyższy

Uczniowie pracowali w dwuosobowych zespołach pod czujnym okiem szefów kuchni. Jak zauważa Mateusz Mikrut z restauracji Port 13, udział w takim konkursie to cenne doświadczenie, szczególnie pod względem przygotowania do przyszłego zawodu.

- Dziś z ekipą ze Żnina przygotowywaliśmy zupę śródziemnomorską na owocach morza z langustynką. Młodzież spisała się naprawdę nieźle. Widać, że sporo już potrafią, dziś mieli okazję zobaczyć nieco inną kuchnię. Przed nimi całe życie, to najlepszy moment, żeby zdobywać doświadczenie – podsumowuje Mateusz Mikrut.

Najsmaczniejszą zupę wybrała komisja konkursowa. Jak mówi Rafał Godziemski, szef kuchni Restauracji Memo w Bydgoszczy, najważniejszym kryterium był smak. Pod uwagę brano także inne kryteria, jak trafność doboru produktów, ich wykorzystanie, czystość.

Widzę, że z roku na rok poziom przygotowania uczestników jest coraz wyższy. Uczniowie starannie pracują nad prezentacją zupy, co nie jest wcale takie łatwe. Jest w nich pomysłowość, cała kompozycja bardzo fajnie dopracowana – ocenia Rafał Godziemski

Podczas konkursu nie zabrakło także atrakcji towarzyszących, jak pokazy carvingu (rzeźbienie z warzyw i owoców – dop. aut.), tańca czy pokaz kelnerstwa synchronicznego. Muzycznie czas umilili uczestnikom Pilersi.

Różnych regionów i narodów

Oprócz zwycięskiej gulaszowej, młodzi kucharze przyrządzili zupę śródziemnomorską (Zespół Szkół Technicznych w Żninie), zupę wegańską kim ci (ZS Gastronomiczno-Hotelarskich im. M. Skłodowskiej-Curie w Grudziądzu), żurek kujawski z białą kiełbasą (ZS Centrum Kształcenia Zawodowego im. I. Łyskowskiego w Grubnie), jesienną zupę dyniową (ZS Ponadpodstawowych w Świeciu). Gospodarza – bydgoskiego gastronomika – reprezentowały Martyna Adrianow i Klaudia Foterek, które przygotowały zupę grzybową z darów Puszczy Bydgoskiej.

Imprezę poprowadziła Krystyna Lewicka Ritter – dziennikarka prasowa i telewizyjna, propagatorka lokalnego folkloru. Pomysłodawcą konkursu jest Krzysztof Szczepaniak, nauczyciel praktycznej nauki zawodu w Zespole Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Bydgoszczy.

Kulinaria

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo
Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera

Wybrane dla Ciebie

Tym osobom należy się prawie 350 złotych dodatku do emerytury. Oto zasady wypłaty

Tym osobom należy się prawie 350 złotych dodatku do emerytury. Oto zasady wypłaty

Kryształy PRL w cenie złota. Tyle kosztują w 2025 roku popularne misy i wazony

Kryształy PRL w cenie złota. Tyle kosztują w 2025 roku popularne misy i wazony

Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska