https://pomorska.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Regionalny konkurs kulinarny w toruńskim gastronomiku [zdjęcia]

JM
We wtorek 29 października w Zespole Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich zorganizowano konkurs kulinarny. Uczestniczyło w nim 24 uczniów
We wtorek 29 października w Zespole Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich zorganizowano konkurs kulinarny. Uczestniczyło w nim 24 uczniów Grzegorz Olkowski
Dziś (29 października) w Zespole Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Toruniu zorganizowano konkurs kulinarny pod nazwą „Z wieprzowiną na ty”. Uczestniczyły w nim 24 uczniów z regionu i spoza naszego województwa. W gronie laureatów znalazł się uczeń z Torunia.

Zadaniem uczestników było przygotowanie dwóch porcji dania z wieprzowiny według wybranej przez siebie receptury. Mieli na to dwie godziny. Organizatorami konkursu był Zespół Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Toruniu oraz Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Kowalu. Celem konkursu było rozwijanie i pogłębianie wiedzy oraz umiejętności uczniów kształcących się w zawodzie: kucharz oraz technik żywienia i usług gastronomicznych, nawiązywanie współpracy i wymiana doświadczeń między uczniami z wybranych regionów Polski.

W konkursie zwyciężył Kacper Wysocki z Zespołu Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Brzostowie. Drugie miejsce zajął Błażej Witkowski z Zespołu Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Toruniu, a trzecie zdobyła Marta Moroz z Zespołu Szkół Kształcenia Rolniczego w Swarożynie.

Zastępcza linia tramwajowa na Bydgoskie Przedmieście

Konkursowi towarzyszyły także inne atrakcje: pokaz kulinarny, baristyczny „Projekt Nano”, pokaz drinków bezalkoholowych, wystawa stołów krajów UE poznanych przez uczniów podczas projektów Erasmus +, prelekcja promująca kształcenie zawodowe „Gastronomia dookoła świata".

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Edukacja

Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska