Zadaniem uczestników było przygotowanie dwóch porcji dania z wieprzowiny według wybranej przez siebie receptury. Mieli na to dwie godziny. Organizatorami konkursu był Zespół Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Toruniu oraz Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Kowalu. Celem konkursu było rozwijanie i pogłębianie wiedzy oraz umiejętności uczniów kształcących się w zawodzie: kucharz oraz technik żywienia i usług gastronomicznych, nawiązywanie współpracy i wymiana doświadczeń między uczniami z wybranych regionów Polski.
W konkursie zwyciężył Kacper Wysocki z Zespołu Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Brzostowie. Drugie miejsce zajął Błażej Witkowski z Zespołu Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Toruniu, a trzecie zdobyła Marta Moroz z Zespołu Szkół Kształcenia Rolniczego w Swarożynie.
Zastępcza linia tramwajowa na Bydgoskie Przedmieście
Konkursowi towarzyszyły także inne atrakcje: pokaz kulinarny, baristyczny „Projekt Nano”, pokaz drinków bezalkoholowych, wystawa stołów krajów UE poznanych przez uczniów podczas projektów Erasmus +, prelekcja promująca kształcenie zawodowe „Gastronomia dookoła świata".
