Produkty Stefana Skierawskiego są smaczne, zdrowe i mają przyjemny aromat. Pomagają m.in. w walce z tzw. kurzą ślepotą, nadciśnieniem, otyłością. Są bardzo skuteczne przy kaszlu czy anginie oraz świetnym surowcem na wina.
Z borówki i żurawiny
Firma z Brus chce pochwalić się w "Naszym Dobrym z Kujaw i Pomorza 2012" pysznymi i zdrowymi nektarami, sokami, musami, likierami czy konfiturami z borówek i żurawiny.
Owoce z żurawiny zawierają niewiele cukrów, za to dużo kwasów organicznych. Jest często nazywana "polską cytryną" i rzeczywiście może ją zastępować jako dodatek do herbaty lub potraw.
Tymczasem przetwory z żurawiny błotnej stymulują działalność gruczołów dokrewnych, działają przeciwbakteryjnie i przeciwirusowo. Usuwają chorobliwe zmęczenie, ból głowy i bezsenność. Mogą pomóc osobom z nadciśnieniem, otyłością, chorobami dróg moczowych. Sok z żurawiny jest skuteczny przy kaszlu czy anginie.
Preparaty z czarnej borówki - jagody - poprawiają jakość widzenia. Stosuje się je więc m.in. do zwalczania tzw. kurzej ślepoty. Tę borówkę stosuje się również np. do leczenia biegunek, zwalczania owsików czy glist ludzkich.
Dobry surowiec na wina
Borówka brusznica zaś jest bogata w cukry i kwasy organiczne, uboga w związki azotowe, a w swoim składzie mineralnym zawiera też sporo związków fosforu i żelaza. Przetwory z niej są smaczne i przyjemnie pachną. Są dobrym surowcem na wina. Dzięki zawartości substancji czynnych, a zwłaszcza glikozydu arbutyny, owoc borówki brusznicy jest lekiem.
Arbutyna działa moczopędnie i odkażająco. Powoduje również lepsze wydzielanie szkodliwych dla organizmu produktów przemiany materii. Leki z nią stosuje się w stanach zapalnych, zakażeniach dróg moczowych i pęcherza.