Jej stosowanie, zamiast tradycyjnej soli kuchennej, pomaga w utrzymaniu prawidłowego ciśnienia krwi.
Według zaleceń Światowej Organizacji Zdrowia, zawartość soli w diecie dorosłych powinna wynosić około dwa gramy dziennie i nie powinna przekraczać 5 gramów na dobę.
Niestety, w Polsce jest to dwu-, trzykrotnie więcej. Tymczasem wysoka zawartość sodu w diecie wpływa niekorzystnie na stan zdrowia.
Jest jedną z przyczyn nadciśnienia tętniczego, a to z kolei główna przyczyna zawału serca i udaru mózgu.
W soli spożywczej o obniżonej zawartości sodu "Magdisol", producent obniżył o ok. 30 proc. zawartość sodu, zastępując go potasem. Potas oprócz tego, że obniża zawartość sodu, pomaga w utrzymaniu prawidłowego ciśnienia krwi, w prawidłowym funkcjonowaniu mięśni i układu nerwowego.
Manavita dodała też do soli "pierwiasek życia", czyli magnez.
Sól "Magdisol" doceniają środowiska lekarskie, zalecając ją w profilaktyce choroby nadciśnieniowej, chorób serca i innych. Bydgoska firma współpracuje m.in. z Fundacją Rozwoju Kardiochirurgii im. prof. Religi w Zabrzu.
Sól rodem z Bydgoszczy wielokrotnie była wyróżniana, np. na II Targach Żywności i Napojów "Agro-Food" w Olsztynie zdobyła nagrodę główną w konkursie "O najlepszy wyrób", wywalczyła też "Laur Konsumenta 2008".