Jej stosowanie, zamiast tradycyjnej soli kuchennej, pomaga w utrzymaniu prawidłowego ciśnienia krwi.
Według zaleceń Światowej Organizacji Zdrowia, zawartość soli w diecie dorosłych powinna wynosić około dwa gramy dziennie i nie powinna przekraczać 5 gramów na dobę.
Niestety, w Polsce jest to dwu-, trzykrotnie więcej. Tymczasem wysoka zawartość sodu w diecie wpływa niekorzystnie na stan zdrowia.
Jest jedną z przyczyn nadciśnienia tętniczego, a to z kolei główna przyczyna zawału serca i udaru mózgu.
W soli spożywczej o obniżonej zawartości sodu "Magdisol", producent obniżył o ok. 30 proc. zawartość sodu, zastępując go potasem. Potas oprócz tego, że obniża zawartość sodu, pomaga w utrzymaniu prawidłowego ciśnienia krwi, w prawidłowym funkcjonowaniu mięśni i układu nerwowego.
Manavita dodała też do soli "pierwiasek życia", czyli magnez.
Sól "Magdisol" doceniają środowiska lekarskie, zalecając ją w profilaktyce choroby nadciśnieniowej, chorób serca i innych. Bydgoska firma współpracuje m.in. z Fundacją Rozwoju Kardiochirurgii im. prof. Religi w Zabrzu.
Sól rodem z Bydgoszczy wielokrotnie była wyróżniana, np. na II Targach Żywności i Napojów "Agro-Food" w Olsztynie zdobyła nagrodę główną w konkursie "O najlepszy wyrób", wywalczyła też "Laur Konsumenta 2008".
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Plotki, sensacje i ciekawostki z życia gwiazd - czytaj dalej na ShowNews.pl
- Skrzynecka WYLECI z "TTBZ"?! Mamy sensacyjne przecieki: "NIKT JEJ TAM NIE CHCE"
- Rafał Mroczek pije kawkę w basenie na Bali. Wiemy, ile nowożeńcy zapłacili za nocleg
- Kubicka na ostatniej prostej przed porodem. Takiej jej jeszcze nie widzieliście
- Izabela Trojanowska wywraca oczami na pytanie o wiek. Słusznie się oburzyła?