Ferma Drobiu Krzysztofa Wilgosiewicza z Wielowiczka koło Sośna zgłosiła do naszego plebiscytu przepiórcze mięso z własnej hodowli. Oferuje ona także przepiórcze jaja.
Przepiórki nie wysiadują swoich jajek, zatraciły ten instynkt. Bardzo szybko jednak dojrzewają - już dwumiesięczna samiczka przepiórki zaczyna znosić jajka.
Jaja przepiórcze polecane są zwłaszcza osobom starszym, chorym i osłabionym, są doskonałe także dla dzieci, które z powodu skazy białkowej nie mogą jeść jajek kurzych. Wartościowszy skład od kurzego ma też przepiórcze mięso, bowiem i ono zalecane jest wszystkim tym, którzy potrzebują wzmocnienia, są w trakcie rekonwalescencji, są przemęczeni i przepracowani lub po prostu dbają o swoje zdrowie - jest to chude mięso, bogate w witaminy i białko.
Z mięsa samczyków przepiórki robi się na przykład wyśmienity, wzmacniający rosół. Można je też piec, dusić, nadziewać, robić z niego potrawki.
W każdej postaci jest bardzo smaczne, lekkie i delikatne, po prostu wyjątkowe. Zarówno jajka przepiórcze, jak i ich mięso, a także żywe przepiórki znajdują się w ofercie Fermy Drobiu Wilgosiewicz. Jej podstawową działalnością jest jednak odchowywanie kur najróżniejszych ras, od ogólnoużytkowych po towarowe.
Hoduje się tu także perliczki, kaczki, gęsi i indyki z przeznaczeniem do sprzedaży do dalszego chowu.
Wszystkie ptaki, hodowane w Wielowiczku karmione są paszami ze zbóż wyprodukowanych na miejscu, we własnym gospodarstwie, co powoduje, że przez cały czas są one skarmiane paszą najwyższej jakości.
Chcą Państwo zagłosować na przepiórkę ? Można wysłać SMS na 72355 wpisując w nim treść: EKO.13 (kategoria: "Produkty ekologiczne").
Kto prowadzi w poszczególnych kategoriach plebiscytu? Aktualne wyniki znajdą Państwo tutaj