- Polędwiczki nawiązują do tradycyjnej metody produkcji wędzonek - opowiada Łukasz Wielgat, kierownik masarni w Gminnej Spółdzielni "Samopomoc Chłopska" w Pruszczu Pomorskim.
Na 100 gramów aż 120 gramów mięsa
- Charakteryzują się znacznym odwodnieniem, gdyż na 100 gramów wyprodukowanej wędzonki, zużywamy aż 120 gramów surowca. "Polędwiczki swojskie" mają ciemnoczerwoną barwę oraz niepowtarzalny smak. Konsystencja pozwala na krojenie cienkich plasterków - dodaje Wielgat.
"Samopomoc Chłopska" w Pruszczu Pomorskim to wielokrotny laureat naszego plebiscytu. Przypomnijmy, w zeszłym roku produkowany w tej spółdzielni "Pasztet kociewski" zwyciężył w kategorii "Artykuły spożywcze - wędliny" - zarówno zdaniem kapituły, jak i głosami Czytelników.
"Pasztet kociewski" z ziarnami zbóż jest ukłonem w stronę tradycji oraz naturalnych składników, które wykorzystywane były dawniej w Dolinie Wisły, a dokładniej na Kociewiu. Do produkcji używane są najlepsze partie mięsa wieprzowego oraz równie dobre mieszanka zbóż oraz podroby.
W masarni w Pruszczu powstaje około stu różnych wyrobów wędliniarskich. Produkuje się je z wykorzystaniem tradycyjnych receptur i naturalnych przypraw, ale w nowoczesnym obiekcie, spełniającym wszelkie normy jakościowe. Spółdzielnia obchodziła w zeszłym roku 70. urodziny. Zatrudnia 200 osób i jest największym pracodawcą w gminie Pruszcz.
Czekamy na zgłoszenia do tegorocznego plebiscytu. Trwa IX edycja "Nasze Dobre z Kujaw i2016. Znak jakości Gazety Pomorskiej". Tradycyjnie wskażemy marki, które cieszą się znakomitą jakością i opinią.
W tym roku jednak stawiamy tylko na artykuły spożywcze w regionie, a nie, jak w poprzednich latach, również na przemysłowe, medyczne czy usługi.
Można je zaproponować w następujących kategoriach: mięso i wędliny, pieczywo, nabiał, produkty ekologiczne, przetwórstwo i cukiernictwo. To propozycja dla firm na terenie objętym zasięgiem "Gazety Pomorskiej".
Wystarczy, że wypełnią zgłoszenie i przekażą naszemu przedstawicielowi. Zgłoszone produkty zaprezentujemy w papierowej "Pomorskiej" oraz na Strefie Biznesu.
Laureatów wybiorą najlepsi fachowcy z branży: Maciej Goncerzewicz, szef kuchni Restauracji Sowa w Bydgoszczy (przewodniczący kapituły), Krzysztof Bielawski, szef kuchni z Torunia, Sebastian Ferenc, szef kuchni City Hotelu w Bydgoszczy, Agata Jędraszczak, właścicielka szkoły gotowania i platformy kuchniaagaty.pl, Marcin Szukaj, współwłaściciel "Restauracji Kuchnia" w Bydgoszczy - szef kuchni.
Kapituła przygotuje dania i je oceni
Kapituła, z dostarczonych artykułów przygotuje dania i je oceni. Powstanie też unikalny przepis z produktów laureata, przekazany do używania w celach promocyjnych. Jak w ubiegłych latach, swój tytuł przyznają również nasi czytelnicy i internauci za pomocą klików oraz SMS-ów.
Zwycięzcy, którzy uzyskają znak jakości "Gazety Pomorskiej" będą mogli posługiwać się nim w celach promocyjnych przez okrągły rok. Ogłosimy ich w listopadzie podczas bankietu.
Zgłoszenia przyjmuje i informacji na ten temat udziela Grzegorz Zajączkowski, tel. 697-770-279, e-mail: [email protected].
