Piekarnia Piątkowscy w Bydgoszczy została założona w w 1971 roku jako wytwórnia cukiernicza. Przez przeszło dekadę zlokalizowana była w samym sercu miasta, przy dzisiejszej ulicy Gdańskiej. Od 35 lat mieści się przy ulicy Litewskiej.
Jedna z trzydziestu bułek
To piekarnia rodzinna, którą oprócz założycielki, Stanisławy Piątkowskiej, tworzą jej syn Mariusz i synowa Katarzyna.
Zgłoszona do naszego plebiscytu, w kategorii „Pieczywo i cukiernictwo”, bułka burger to jedna z około trzydziestu różnych bułek produkowanych przez tę bydgoską piekarnię i zarazem jej nowa propozycja. Wypiekana jest z mąki pszennej. Dzięki dopracowanej recepturze i skrupulatnie przestrzeganemu procesowi technologicznemu, zachowuje niepowtarzalny smak. Nad recepturą pracowano w piekarni przez kilka miesięcy, by ostatecznie stworzyć taki właśnie produkt.
NASZE DOBRE Z KUJAW I POMORZA 2018. GŁOSOWANIE TRWA. FIRMY LICZĄ NA WAS
W Piekarni Piątkowscy wypieka się aż 25 rodzajów chleba, jak m.in.: pszenne, żytnie, orkiszowe, graham, razowe, z ziarnami dyni, wieloziarniste. Do tego produkuje się przeróżne bułki i bułeczki - o rozmiarze mini i bagietki, okrągłe i podłużne, pszenne, kukurydziane, dyniowe, posypane makiem, ziarnami zbóż, serem, a oprócz tego rogale, chałki z kruszonką, pizzeriny i zapiekanki. Są też, nawiązujące do historii powstania firmy, wypieki słodkie, jak: babki, ciastka, drożdżówki, pączki, słodkie rogale.
"Do Piątkowskich chodzę od lat"
Piekarnia należy do znanych i cenionych producentów pieczywa dla gastronomii. Wśród wypiekanego przez nią pieczywa są także bułki do hot-dogów, bułki kebab czy bułki do zapiekanek.
„Do Piątkowskich chodzę od lat. Najpierw mama wysyłała mnie tam rano po chleb, a teraz sama zaopatruję swój dom w ich pieczywo. Moje ulubione to bułeczki maślane i chałka. Mają też zawsze świeży i chrupiący chleb ” - to jedna z opinii znaleziona na facebookowym profilu piekarni.
Jednak biznes to nie wszystko - piekarnia udziela się w działalności społecznej i charytatywnej.
TUTAJ MOŻECIE ODDAĆ GŁOS NA BUŁKĘ BURGER Z PIEKARNI PIĄTKOWSCY
Ubiegłoroczni zwycięzcy w kategorii „Pieczywo i cukiernictwo” to „Słomka ptysiowa” z firmy Brześć w Brześciu Kujawskim oraz „Chleb żytni” Gminnej Spółdzielni „Samopomoc Chłopska” Skępe.
„Supersmak Gazety Pomorskiej 2017” to m.in. słomka ptysiowa, którą wybrali Czytelnicy i Internauci. To znana na rynku słodka przekąska wypiekana bez konserwantów i sztucznych barwników. Jest flagowym produktem Zakładu Przemysłu Cukierniczego Brześć - rodzinną firmę z Brześcia Kujawskiego, założoną w 1984 roku. Zakład eksportuje swoje wyroby na kilka kontynentów, dzięki czemu docierają do konsumentów m.in. w Stanach Zjednoczonych, Kanadzie, Chinach, Niemczech, Wielkiej Brytanii, Rosji, na Litwie, Łotwie czy Estonii. Wśród hitów eksportowych jest oczywiście słomka ptysiowa.
- Gdziekolwiek jesteśmy na świecie zawsze podkreślamy, skąd przyjechaliśmy - powiedział odbierając w zeszłym roku wyróżnienie Arkadiusz Drążek, dyrektor handlowy w firmie Brześć.
Kapituła, jako zwycięzcę, wskazała chleb żytni ze Skępego.
- Jesteśmy małym zakładem, tym bardziej cieszy nas, że nasz chleb został wyróżniony w plebiscycie „Pomorskiej” - nie kryła radości w zeszłym roku Barbara Kuczkowska, prezes GS „Samopomoc Chłopska” Skępe.
Jest wypiekany z posiadającej certyfikaty mąki z kutnowskiego młyna. Ciasto chlebowe, w którym nie ma konserwantów, a tym samym spulchniaczy i polepszaczy, rośnie dzięki naturalnemu zakwasowi. Następnie chleb pieczony jest w foremkach, w piecu węglowym - tradycyjną, starą metodą. Każdego dnia piekarnię w Skępem opuszcza pół tysiąca bochenków tego chleba, a poza tym również wiele innych gatunków pieczywa.
