Nasze Dobre z Kujaw i Pomorza 2018. Piekarnia Piątkowscy. Tradycyjne pieczywo i nowa bułka burger

Agnieszka Domka-Rybka
Agnieszka Domka-Rybka
U Piątkowskich wypieka się aż 30 różnych bułek i bułeczek, a także 25 rodzajów chleba. Są to również - nawiązujące do historii powstania znanej bydgoskiej piekarni -  słodkie wypieki.
U Piątkowskich wypieka się aż 30 różnych bułek i bułeczek, a także 25 rodzajów chleba. Są to również - nawiązujące do historii powstania znanej bydgoskiej piekarni - słodkie wypieki. Piekarnia Piątkowscy
Nad recepturą bułki burger pracowano w Piekarni Piątkowscy przez kilka miesięcy. To jedna z jej najświeższych propozycji dla klientów. Rywalizuje o tytuł „Supersmak Gazety Pomorskiej 2018”.

Piekarnia Piątkowscy w Bydgoszczy została założona w w 1971 roku jako wytwórnia cukiernicza. Przez przeszło dekadę zlokalizowana była w samym sercu miasta, przy dzisiejszej ulicy Gdańskiej. Od 35 lat mieści się przy ulicy Litewskiej.

Jedna z trzydziestu bułek

To piekarnia rodzinna, którą oprócz założycielki, Stanisławy Piątkowskiej, tworzą jej syn Mariusz i synowa Katarzyna.

Zgłoszona do naszego plebiscytu, w kategorii „Pieczywo i cukiernictwo”, bułka burger to jedna z około trzydziestu różnych bułek produkowanych przez tę bydgoską piekarnię i zarazem jej nowa propozycja. Wypiekana jest z mąki pszennej. Dzięki dopracowanej recepturze i skrupulatnie przestrzeganemu procesowi technologicznemu, zachowuje niepowtarzalny smak. Nad recepturą pracowano w piekarni przez kilka miesięcy, by ostatecznie stworzyć taki właśnie produkt.

NASZE DOBRE Z KUJAW I POMORZA 2018. GŁOSOWANIE TRWA. FIRMY LICZĄ NA WAS

W Piekarni Piątkowscy wypieka się aż 25 rodzajów chleba, jak m.in.: pszenne, żytnie, orkiszowe, graham, razowe, z ziarnami dyni, wieloziarniste. Do tego produkuje się przeróżne bułki i bułeczki - o rozmiarze mini i bagietki, okrągłe i podłużne, pszenne, kukurydziane, dyniowe, posypane makiem, ziarnami zbóż, serem, a oprócz tego rogale, chałki z kruszonką, pizzeriny i zapiekanki. Są też, nawiązujące do historii powstania firmy, wypieki słodkie, jak: babki, ciastka, drożdżówki, pączki, słodkie rogale.

"Do Piątkowskich chodzę od lat"

Piekarnia należy do znanych i cenionych producentów pieczywa dla gastronomii. Wśród wypiekanego przez nią pieczywa są także bułki do hot-dogów, bułki kebab czy bułki do zapiekanek.

„Do Piątkowskich chodzę od lat. Najpierw mama wysyłała mnie tam rano po chleb, a teraz sama zaopatruję swój dom w ich pieczywo. Moje ulubione to bułeczki maślane i chałka. Mają też zawsze świeży i chrupiący chleb ” - to jedna z opinii znaleziona na facebookowym profilu piekarni.

Jednak biznes to nie wszystko - piekarnia udziela się w działalności społecznej i charytatywnej.

TUTAJ MOŻECIE ODDAĆ GŁOS NA BUŁKĘ BURGER Z PIEKARNI PIĄTKOWSCY

Ubiegłoroczni zwycięzcy w kategorii „Pieczywo i cukiernictwo” to „Słomka ptysiowa” z firmy Brześć w Brześciu Kujawskim oraz „Chleb żytni” Gminnej Spółdzielni „Samopomoc Chłopska” Skępe.

„Supersmak Gazety Pomorskiej 2017” to m.in. słomka ptysiowa, którą wybrali Czytelnicy i Internauci. To znana na rynku słodka przekąska wypiekana bez konserwantów i sztucznych barwników. Jest flagowym produktem Zakładu Przemysłu Cukierniczego Brześć - rodzinną firmę z Brześcia Kujawskiego, założoną w 1984 roku. Zakład eksportuje swoje wyroby na kilka kontynentów, dzięki czemu docierają do konsumentów m.in. w Stanach Zjednoczonych, Kanadzie, Chinach, Niemczech, Wielkiej Brytanii, Rosji, na Litwie, Łotwie czy Estonii. Wśród hitów eksportowych jest oczywiście słomka ptysiowa.

- Gdziekolwiek jesteśmy na świecie zawsze podkreślamy, skąd przyjechaliśmy - powiedział odbierając w zeszłym roku wyróżnienie Arkadiusz Drążek, dyrektor handlowy w firmie Brześć.

Kapituła, jako zwycięzcę, wskazała chleb żytni ze Skępego.

- Jesteśmy małym zakładem, tym bardziej cieszy nas, że nasz chleb został wyróżniony w plebiscycie „Pomorskiej” - nie kryła radości w zeszłym roku Barbara Kuczkowska, prezes GS „Samopomoc Chłopska” Skępe.

Jest wypiekany z posiadającej certyfikaty mąki z kutnowskiego młyna. Ciasto chlebowe, w którym nie ma konserwantów, a tym samym spulchniaczy i polepszaczy, rośnie dzięki naturalnemu zakwasowi. Następnie chleb pieczony jest w foremkach, w piecu węglowym - tradycyjną, starą metodą. Każdego dnia piekarnię w Skępem opuszcza pół tysiąca bochenków tego chleba, a poza tym również wiele innych gatunków pieczywa.

Sklepowy patriotyzm, to polska specjalność.

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie