Zgodnie z wynikami najnowszych badań, przeprowadzonych przez naukowców z Uniwersytetu Kopenhaskiego, gorzka czekolada sprawia, że mamy mniejszą ochotę na słodkie, słone, a także tłuste jedzenie.
Założenie to zostało potwierdzone przez badanie, w którym udział wzięło 16 ochotników. Jednej grupie podano 100 gramów mlecznej, a drugiej 100 gramów gorzkiej czekolady. Oba rodzaje czekolady zawierały dokładnie taką samą liczbę kalorii.
Po pewnym czasie badanych poczęstowano pizzą. Mieli oni jeść, póki nie poczują się zupełnie syci. Po posiłku zmierzono spożycie kalorii. Okazało się, że przedstawiciele grupy "gorzkiej" spożyli o 15 proc. mniej kalorii niż przedstawiciele grupy "mlecznej".
O cudownych właściwościach gorzkiej czekolady przekonali się już Aztekowie, którzy podawali ją swoim wojownikom na wzmocnienie sił witalnych. Gorzka czekolada obniża ryzyko wystąpienia zakrzepów, chroni przed działaniem wolnych rodników, łagodzi niepokój, zwiększa wydzielanie endorfin, powszechnie nazywanych hormonem szczęścia, ale, jak się okazało, również sprzyja odchudzaniu.