5 z 8

fot. Pixabay
Zaburzenia mikrobiomu
Choroby grzybicze, takie jak kandydoza, zmieniają metabolizm węglowodanów i mikrobiom jelitowy. Przez to odczuwamy nadmierną ochotę na słodkie pokarmy. W takim wypadku warto wykonać badania kału.
6 z 8

fot. Pixabay
Niedobory mikroelementów
Niedobór magnezu, chromu, cynku czy żelaza także może przyczyniać się do wzmożonej chęci na słodkie rzeczy. Brak tych pierwiastków skutkuje m.in. zaburzeniami pracy trzustki produkującej insulinę. W tym przypadku niezbędna będzie zmiana diety lub suplementacja.
7 z 8

fot. Pixabay
Zaburzenia pracy nadnerczy
Nadnercza produkują kortyzol, który zwiększa stężenie glukozy we krwi. Jeśli ich praca jest nieprawidłowa to możemy odczuwać zwiększoną ochotę na słodycze. Badania laboratoryjne poziomu kortyzolu potwierdzą lub wykluczą chorobę.