Coraz częstsze problemy z otyłością wśród Europejczyków oraz wzrost zachorowań na cukrzycę sprawiły, że Parlament Europejski poparł wprowadzenie zmian w sposobie etykietowania produktów spożywczych. Dzięki nim konsumenci mają być lepiej poinformowani i będą mogli podczas zakupów dokonywać bardziej świadomych wyborów.
Etykiety będą obowiązkowe
Jeśli przepisy wejdą w życie, wartości odżywcze danego produktu, takie jak kaloryczność, zawartość węglowodanów, cukru, soli i nasyconych kwasów tłuszczowych będą musiały być obowiązkowo opisane na przedniej części opakowania towaru. Parlament chce, aby opakowanie zawierało także informacje o zawartości protein, błonnika oraz tłuszczów nienasyconych.
Konsumentom łatwiej będzie porównać produkty, jeśli informacje o wartościach odżywczych podawane będą w odniesieniu do porcji 100g lub 100ml. Informacje muszą być czytelne, dlatego posłowie sugerują pewne kryteria, które to umożliwią, takie jak rozmiar i typ czcionki, kontrast między czcionką a tłem i gęstość druku.
Nie przekonali
Socjaliści i Demokraci (S&D) oraz Zieloni chcieli, aby został wprowadzony system "świateł drogowych". Miałby on podkreślać główne cechy danego produktu. Przy pomocy zielonego, czerwonego i żółtego koloru dostarczałby konsumentom informacji o zawartości tłuszczów, soli i cukru w wyrobie. Zwolennicy tego systemu uważają, że jest to efektywna metoda promocji zdrowego żywienia, zaś przeciwnicy -że jest to nadmierne uproszczenie. Propozycja ta nie zdobyła wystarczającego poparcia.
Nie ustalono natomiast jeszcze, czy w rozporządzeniu pojawi się obowiązek podawania informacji o miejscu pochodzenia mięsa, drobiu, produktów mleczarskich oraz świeżych owoców i warzyw.
Prace nad projektem trwają nadal
Propozycja została przyjęta przez parlament w pierwszym czytaniu i trafi teraz do Rady, gdzie zostanie rozpatrzona przez ministrów państw członkowskich. Projekt prawdopodobnie wróci do PE do drugiego czytania.
Kiedy rozporządzenie wejdzie w życie producenci będą mieli trzy lata na dostosowanie się do nowych wymagań. Okres ten zostanie wydłużony do pięciu lat dla przedsiębiorców zatrudniających mniej niż 100 pracowników i których roczny obrót lub roczna suma bilansowa nie przekracza kwoty 5 mln EUR. Żywność wytwarzana ręcznie produkowana przez małe zakłady rzemieślnicze nie będzie podlegać zapisom rozporządzenia.