Nowe etykiety na produktach spożywczych

(HEJ)
Jeśli unijne przepisy wejdą w życie producenci żywności zostaną zobowiązani do umieszczania na etykietach jasnych informacji o szkodliwych substancjach.
Jeśli unijne przepisy wejdą w życie producenci żywności zostaną zobowiązani do umieszczania na etykietach jasnych informacji o szkodliwych substancjach. sxc
Na opakowaniach produktów spożywczych producenci będą musieli umieszczać informacje o ich wartościach odżywczych. Parlament Europejski przyjął w pierwszym czytaniu projekt rozporządzenia w sprawie przekazywania konsumentom informacji o żywności.

Coraz częstsze problemy z otyłością wśród Europejczyków oraz wzrost zachorowań na cukrzycę sprawiły, że Parlament Europejski poparł wprowadzenie zmian w sposobie etykietowania produktów spożywczych. Dzięki nim konsumenci mają być lepiej poinformowani i będą mogli podczas zakupów dokonywać bardziej świadomych wyborów.

Etykiety będą obowiązkowe

Jeśli przepisy wejdą w życie, wartości odżywcze danego produktu, takie jak kaloryczność, zawartość węglowodanów, cukru, soli i nasyconych kwasów tłuszczowych będą musiały być obowiązkowo opisane na przedniej części opakowania towaru. Parlament chce, aby opakowanie zawierało także informacje o zawartości protein, błonnika oraz tłuszczów nienasyconych.

Konsumentom łatwiej będzie porównać produkty, jeśli informacje o wartościach odżywczych podawane będą w odniesieniu do porcji 100g lub 100ml. Informacje muszą być czytelne, dlatego posłowie sugerują pewne kryteria, które to umożliwią, takie jak rozmiar i typ czcionki, kontrast między czcionką a tłem i gęstość druku.

Nie przekonali

Socjaliści i Demokraci (S&D) oraz Zieloni chcieli, aby został wprowadzony system "świateł drogowych". Miałby on podkreślać główne cechy danego produktu. Przy pomocy zielonego, czerwonego i żółtego koloru dostarczałby konsumentom informacji o zawartości tłuszczów, soli i cukru w wyrobie. Zwolennicy tego systemu uważają, że jest to efektywna metoda promocji zdrowego żywienia, zaś przeciwnicy -że jest to nadmierne uproszczenie. Propozycja ta nie zdobyła wystarczającego poparcia.

Nie ustalono natomiast jeszcze, czy w rozporządzeniu pojawi się obowiązek podawania informacji o miejscu pochodzenia mięsa, drobiu, produktów mleczarskich oraz świeżych owoców i warzyw.

Prace nad projektem trwają nadal

Propozycja została przyjęta przez parlament w pierwszym czytaniu i trafi teraz do Rady, gdzie zostanie rozpatrzona przez ministrów państw członkowskich. Projekt prawdopodobnie wróci do PE do drugiego czytania.

Kiedy rozporządzenie wejdzie w życie producenci będą mieli trzy lata na dostosowanie się do nowych wymagań. Okres ten zostanie wydłużony do pięciu lat dla przedsiębiorców zatrudniających mniej niż 100 pracowników i których roczny obrót lub roczna suma bilansowa nie przekracza kwoty 5 mln EUR. Żywność wytwarzana ręcznie produkowana przez małe zakłady rzemieślnicze nie będzie podlegać zapisom rozporządzenia.

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie