https://pomorska.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Czy masło w sklepach naprawdę jest masłem? Inspekcja sprawdziła jakość masła w całym kraju

Agnieszka Romanowicz
Masło zwiera 80-90 procent tłuszczu mlecznego, nie więcej niż 16 procent wody i nie więcej niż 2 procent suchej masy beztłuszczowej mleka.
Masło zwiera 80-90 procent tłuszczu mlecznego, nie więcej niż 16 procent wody i nie więcej niż 2 procent suchej masy beztłuszczowej mleka. 123rf
- Postanowiliśmy sprawdzić, czy produkty oferowane w promocji nie mają obniżonych standardów jakościowych - informuje Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych. Skontrolowała marki dostępne w największych sieciach handlowych.

- W 2025 roku wysokie ceny masła są tematem, który emocjonuje wielu konsumentów. Postanowiliśmy sprawdzić, jaka jest jakość masła w sklepach i czy przypadkiem produkty oferowane na promocjach, czy jako marki własne, nie mają innych standardów jakościowych - wyjaśnia Przemysław Rzodkiewicz, główny inspektor jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych.

Kontrola odbyła się w lutym 2025 roku na terenie całego kraju w sklepach wielkopowierzchniowych. Pod lupę wzięto 15 marek własnych dostępnych w największych sieciach handlowych oraz 17 produktów pod marką producenta.

Badania laboratoryjne potwierdziły deklarowaną jakość i zgodność z przepisami prawie 97 proc. partii masła. Tylko w przypadku jednej partii stwierdzono zawyżoną zawartość wody.

Wobec oznakowania masła inspektorzy mieli zastrzeżenia odnośnie czterech partii. Dotyczyły one:

  • braku informacji na opakowaniu produktu o zawartości tłuszczu,

  • nieprawidłowego zapisu daty minimalnej trwałości,

  • nieprawidłowej prezentacji towaru na półce sklepowej.

- Nieprawidłowości nie miały charakteru zafałszowań. Nie stwierdzono różnic pomiędzy produktami oferowanymi na promocjach i tymi dostępnymi w normalnej cenie – zaznacza Inspekcja.

IJHARS uczula na to, że nie każdy tłuszcz w kostce lub kubeczku do smarowania pieczywa jest masłem: - Masło jest przetworem mlecznym zdefiniowanym w przepisach UE. Zawiera 80 - 90 procent tłuszczu mlecznego, nie więcej niż 16 procent wody i nie więcej niż 2 procent suchej masy beztłuszczowej mleka. Nie może zawierać innego tłuszczu niż mleczny. Na opakowaniu masła producent powinien umieścić informację o zawartości tego tłuszczu.

Na rynku w sprzedaży są dostępne również margaryny oraz miksy tłuszczowe. Te produkty mogą zawierać dodatek olejów roślinnych.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Rolnictwo

Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska