
Takie są przyczyny zwiększonej ochoty na słodkie
Niektóre osoby nie potrafią zrezygnować ze słodyczy, odmówić sobie kolejnego ciastka czy cukierka. Gdy dostaną bombonierkę, jej zawartość pochłaniają "na raz". Cukier jest niezdrowy, a jego nadmiar może prowadzić do wielu groźnych schorzeń. Zwiększona ochota na słodkie może być spowodowana pewnego rodzaju zaburzeniami, chorobami lub niedoborami. Szczegóły znajdziesz w galerii.

Problemy emocjonalne, obniżony nastrój, stany depresyjne
Produkty o dużej zawartości cukru pobudzają obszar w mózgu odpowiedzialny za wydzielanie dopaminy i serotoniny - hormonów szczęścia. Dajemy sobie krótkotrwałe poczucie ulgi i poprawy nastroju, dlatego ochota na słodycze często pojawia się w sytuacjach silnego napięcia emocjonalnego - jako swoisty uspokajacz.

Przewlekłe zmęczenie
Spożywanie posiłków zawierających cukier powoduje krótkotrwałe zwiększenie poziomu serotoniny w organizmie. Ten neuroprzekaźnik odpowiada za kontrolę nastroju, a także za zasypianie. Dlatego zwiększoną ochotę na cukier mają nie tylko osoby z obniżonym nastrojem, ale także te borykające się z przewlekłym zmęczeniem oraz problemami z zasypianiem.

Nadmierny stres
Nadmierne spożycie cukru powoduje wzrost jego poziomu we krwi. Wówczas nadnercza uwalniają hormon - kortyzol, aby ten poziom cukru wyrównać. Dlatego podczas stresu sięgamy po cukier, który dają chwilowe „rozluźnienie”. Dodatkowo wysoki poziom kortyzolu prowadzi do zwiększonej aktywności komórek nerwowych, przez co różne uczucia i sytuacje przeżywmy silniej.