
Niedobór witamin i minerałów
Zwiększona ochota na słodkie może być spowodowana niedoborem niektórych witamin (C oraz z grupy B) oraz minerałów (cynku, magnezu, manganu, chromu).

Niedobór antyutleniaczy
Zwiększona ochota na słodkie może być spowodowana także niedoborem antyoksydantów czyli antyutleniaczy, które zwalczają wolne rodniki odpowiedzialne za powstawanie chorób (m.in. nowotworów) oraz za starzenie się skóry i całego organizmu. Dobrym źródłem antyoksydantów są warzywa i owoce.

Cukrzyca typu 2
Nadmierna ochota na cukier może być objawem cukrzycy typu 2. Przy tej chorobie często występują wahania poziomu cukru we krwi, a organizm "wymusza" dostarczania paliwa w postaci cukru. Jednak spożywanie w takiej sytuacji cukru nie jest dobrym rozwiązaniem, a jedynie pogarsza sytuację.

Zaburzenia pracy jelit
Nadmiar cukru w organizmie prowadzi do zaburzeń flory bakteryjnej jelit i rozwoju flory grzybiczej. Zbyt duża ilość bakterii grzybiczych w jelitach zaburza ich pracę, podrażnia śluzówkę, może powodować nieprzyjemne dolegliwości typu ból brzucha, biegunka, zatwardzenia. W dodatku niektóre bakterie grzybicze powodują, że wydziela się toksyna, która powoduje wzrost łaknienia na słodycze.