https://pomorska.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

O tym świadczy ochota na słodkie. Te schorzenia i niedobory sprawiają, że masz ochotę na słodycze

Agnieszka Kasperek
Każdy z nas czasem ma ochotę na coś słodkiego. Zjedzenie raz kiedyś ciastka czy innych słodyczy nie zaszkodzi. Jednak nadmierne spożycie cukru może przyczynić się do rozwoju różnych chorób, m.in. cukrzycy, próchnicy zębów, a nawet nowotworów i chorób serca. Nadmierna ochota na coś słodkiego może też być objawem pewnych schorzeń. Zobacz, o czym świadczy to, że często mamy chęć zjeść coś słodkiego.

Ciastko do kawy po obiedzie czy kawałek czekolady od czasu do czasu nie powinny mieć negatywnych konsekwencji zdrowotnych. Jednak jeśli chęć na słodycze mamy codziennie i nie umiemy zrezygnować z codziennej dawki cukru, to jest już problem. Wyjaśniamy, jakie mogą być przyczyny nadmiernej ochoty na słodkie.

Cukier nie bez przyczyny nazywany jest "białą śmiercią". Obecnie cukier znajduje się w wielu produktach spożywczych, które nie są słodyczami: w jogurtach, płatkach śniadaniowych, w słodkich napojach, w wędlinie, serkach, dżemach, batonikach zbożowych, keczupie, warzywach konserwowych, pieczywie cukierniczym i wielu innych. Często nawet nie zdajemy sobie sprawy, jak dużo cukru zawiera dany produkt, albo że w ogóle go zawiera.

Błędne koło z cukrem w tle

Eksperci potwierdzili w badaniach, że spożywanie produktów bogatych w cukier prowadzi do pewnych procesów w jelitach, przez które bardzo trudno jest wprowadzić dobre nawyki żywieniowe. Powstaje błędne koło - spożywamy słodkie pokarmy, gdyż w pewien sposób organizm fizycznie to na nas wymusza. Jednak nie możemy traktować tego jako wymówki dla jedzenia słodyczy. To koło można przerwać. Warto na początek zmniejszać ilość cukru w pożywieniu, uzupełniać dietę warzywami, owocami. Warto również skorzystać z porady dietetyka.

Nadmiar cukru w diecie - skutki

  • Spożywanie nadmiernych ilości cukru negatywnie wpływa na układ trawienny. Trawienie cukru to duże obciążenie dla organizmu, cukier podrażnia błonę śluzową żołądka i jelit. Mogą występować bóle brzucha, wzdęcia, biegunki, zatwardzenie, zaburzenia rytmu wypróżnień, nudności, zgaga, refluks żołądkowo-przełykowy.

  • Oczywistym skutkiem spożywania cukru w zbyt dużych ilościach jest przybieranie na wadze. Jedząc słodycze w nadmiarze łatwo utyć, a nawet doprowadzić do otyłości.

  • Cukier zwiększa również ryzyko rozwoju cukrzycy typu 2.

  • Cukier zwiększa ryzyko wystąpienia stanów zapalnych w organizmie, pośrednio wpływa też negatywnie na odporność.

  • Nadmierne spożycie cukru zwiększa ryzyko zachorowania na nowotwory.

  • Zbyt duże spożycie cukru mocno obciąża wątrobę. Może dojść do tzw. stłuszczenia wątroby.

  • Dieta bogata w cukry zwiększa ryzyko wystąpienia kamieni żółciowych.

  • Nadmierne spożywanie cukru znacząco zwiększa ryzyko wystąpienia chorób serca, wpływa też negatywnie na poziom lipidów i ciśnienie krwi. 

  • Nadmierne spożywanie cukru prowadzi także do rozwoju próchnicy zębów oraz chorób przyzębia i jamy ustnej.

Te schorzenia i niedobory mogą wzmagać ochotę na słodycze

Masz zwiększoną ochotę na coś słodkiego? Nie możesz powstrzymać się od jedzenia słodyczy? Sprawdź w poniższej galerii, jakie mogą być tego przyczyny.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Zdrowie

Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska