Ciastko do kawy po obiedzie czy kawałek czekolady od czasu do czasu nie powinny mieć negatywnych konsekwencji zdrowotnych. Jednak jeśli chęć na słodycze mamy codziennie i nie umiemy zrezygnować z codziennej dawki cukru, to jest już problem. Wyjaśniamy, jakie mogą być przyczyny nadmiernej ochoty na słodkie.
Cukier nie bez przyczyny nazywany jest "białą śmiercią". Obecnie cukier znajduje się w wielu produktach spożywczych, które nie są słodyczami: w jogurtach, płatkach śniadaniowych, w słodkich napojach, w wędlinie, serkach, dżemach, batonikach zbożowych, keczupie, warzywach konserwowych, pieczywie cukierniczym i wielu innych. Często nawet nie zdajemy sobie sprawy, jak dużo cukru zawiera dany produkt, albo że w ogóle go zawiera.
Błędne koło z cukrem w tle
Eksperci potwierdzili w badaniach, że spożywanie produktów bogatych w cukier prowadzi do pewnych procesów w jelitach, przez które bardzo trudno jest wprowadzić dobre nawyki żywieniowe. Powstaje błędne koło - spożywamy słodkie pokarmy, gdyż w pewien sposób organizm fizycznie to na nas wymusza. Jednak nie możemy traktować tego jako wymówki dla jedzenia słodyczy. To koło można przerwać. Warto na początek zmniejszać ilość cukru w pożywieniu, uzupełniać dietę warzywami, owocami. Warto również skorzystać z porady dietetyka.
Nadmiar cukru w diecie - skutki
Spożywanie nadmiernych ilości cukru negatywnie wpływa na układ trawienny. Trawienie cukru to duże obciążenie dla organizmu, cukier podrażnia błonę śluzową żołądka i jelit. Mogą występować bóle brzucha, wzdęcia, biegunki, zatwardzenie, zaburzenia rytmu wypróżnień, nudności, zgaga, refluks żołądkowo-przełykowy.
Oczywistym skutkiem spożywania cukru w zbyt dużych ilościach jest przybieranie na wadze. Jedząc słodycze w nadmiarze łatwo utyć, a nawet doprowadzić do otyłości.
Cukier zwiększa również ryzyko rozwoju cukrzycy typu 2.
Cukier zwiększa ryzyko wystąpienia stanów zapalnych w organizmie, pośrednio wpływa też negatywnie na odporność.
Nadmierne spożycie cukru zwiększa ryzyko zachorowania na nowotwory.
Zbyt duże spożycie cukru mocno obciąża wątrobę. Może dojść do tzw. stłuszczenia wątroby.
Dieta bogata w cukry zwiększa ryzyko wystąpienia kamieni żółciowych.
Nadmierne spożywanie cukru znacząco zwiększa ryzyko wystąpienia chorób serca, wpływa też negatywnie na poziom lipidów i ciśnienie krwi.
Nadmierne spożywanie cukru prowadzi także do rozwoju próchnicy zębów oraz chorób przyzębia i jamy ustnej.
Te schorzenia i niedobory mogą wzmagać ochotę na słodycze
Masz zwiększoną ochotę na coś słodkiego? Nie możesz powstrzymać się od jedzenia słodyczy? Sprawdź w poniższej galerii, jakie mogą być tego przyczyny.
