https://pomorska.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Obiad na upały. Co zjeść na szybko podczas upałów? [MENU, PRZEPISY]

S, AK, MAW
Chłodnik z zielonego ogórka, który w ponad 90% składa się z wody i elektrolitów w połączeniu z miętą i jogurtem naturalnym, wspomagającym procesy trawienne, które mogą pojawiać się w gorące dni to idealna zupa na lato.
Chłodnik z zielonego ogórka, który w ponad 90% składa się z wody i elektrolitów w połączeniu z miętą i jogurtem naturalnym, wspomagającym procesy trawienne, które mogą pojawiać się w gorące dni to idealna zupa na lato. Paweł Miecznik
Wysokie temperatury w Polsce. Co warto jeść - sprawdź, co warto zjeść podczas upałów. Latwo przeoczyć moment, kiedy zaczniemy być odwodnieni. Dobrze mieć przy sobie butelkę z wodą i regularnie popijać z niej.

Latwo przeoczyć moment, kiedy zaczniemy być odwodnieni. Dobrze mieć przy sobie butelkę z wodą i regularnie popijać z niej. Lepiej częściej, a mniej niż dużo na raz. Kto może, niech pije mineralną, bo uzupełnia ona odparowujące z nas wraz z potem mikroelementy.

Posiłki powinniśmy jeść lekkie - chłodniki, surówki. W mniejszych ilościach, ale częściej. Aby w mieszkaniu nie było zbyt upalnie, od samego rana powinniśmy zasłonić okna po nasłonecznionej stronie.

Posiłki na upały. Lody są dobre na upalne dni?

W upalne dni wcale nie mamy ochoty na jedzenie albo przeciwnie – jedlibyśmy wyłącznie zimne lody i pili napoje prosto z lodówki. A to błąd!

FLESZ - letnie upały, jak reagować w razie udaru słonecznego?

- Po zjedzeniu lodów, w pierwszej chwili, faktycznie odczujemy ochłodzenie za sprawą różnicy temperatur. Kiedy jednak nasz organizm zacznie trawić wolno spalane, zawarte w lodach tłuszcze i białka, musi wyprodukować dużo energii, a to powoduje, że zaczynamy odczuwać ciepło. Wbrew pozorom ukojenia w upale nie przyniosą nam zimne, alkoholowe drinki, a nawet schłodzone piwo, które de facto prowadzi do odwodnienia organizmu, rozszerzenia naczyń krwionośnych, a odczuwanie ciepła na skórze wzrasta - wyjaśnia Paulina Domagała, dietetyk.

Obiad na upały. Co powinno się jeść?

Dlatego też w upalne dni musimy zadbać o dobrze skomponowane menu oparte na składnikach o właściwościach chłodzących, których – na szczęście - w lecie, wśród produktów sezonowych, jest pod dostatkiem.

Idealnym pomysłem na posiłek jest sałatka. Nie dość, że możemy w nią wkomponować kilka produktów wyziębiających i wychładzających, to jeszcze idealnie sprawdzi się zarówno na śniadanie, szybki lunch w pracy czy na kolację. Świetnym połączeniem będzie np. sałatka na bazie młodej botwiny, która nie dość, że wychładza to jeszcze jest bogata w witaminę A, C, żelazo, z dodatkiem soczystych pomarańczy pełnych witaminy C i wody.

- Jeśli uważacie, że samą sałatką się nie najecie, wystarczy dodać kromkę chrupiącego pieczywa – mówi ekspert firmy Dan Cake, produkującej m.in. chleby tostowe. Możemy kromki chleba zapiec przez kilka chwil w opiekaczu i przekroić na trójkąciki, by uzyskać chrupiący dodatek do sałatki.

Obiad na upały - menu. Idealny jest chłodnik

Chłodnik to kolejna, idealna propozycja na letni obiad.

– Aby wzmocnić obniżające temperaturę ciała właściwości chłodnika, postawmy na należące do kategorii produktów wychładzających warzywa zielone – mówi dietetyk Paulina Domagała.

Chłodnik z zielonego ogórka, który w ponad 90% składa się z wody i elektrolitów w połączeniu z miętą i jogurtem naturalnym, wspomagającym procesy trawienne, które mogą pojawiać się w gorące dni to idealna zupa na lato. Jako dodatek do chłodnika w kilka chwil przygotujemy pyszne grzanki. Wystarczy, że kromki chleba tostowego pokroimy w kostkę, skropimy oliwą z oliwek, oprószymy ulubionymi ziołami i zapieczemy w piekarniku.

Komentarze 5

Komentowanie zostało tymczasowo wyłączone.

Podaj powód zgłoszenia

s
sinka
ja często kupuję gotowy sos do spagetthi Łowicza do tego makaron, mięso, i mam gotowy obiad szybko i smacznie.
 

 

i
iltka

to prawda w upały nie chce się gotować, ja też często kupuję gotowe dania np ostatnio często zdarza mi się kupować gotowe sosy do spagetti z Łowicza, do tego makaron i szybki obiad ląduje na stole.

K
Klaudia

Jak są upały i nie mam siły gotować to lecę tak na szybko. Sos do spagetti Łowicz i do tego makaron i z głowy, bez ślęczenia w kuchni pół dnia i dogrzewania mieszkania.

p
pocia

Ja muszę się przyznać że podczas upałów to nie jadam jakiś wielkich posiłków. Piję różne soki, a no i może jem sporo lodów, ale tego to mi chyba akurat nikt nie zabroni :P Kiedyś już niestety miałam problem z odwodnieniem w swoim życiu i lekarz powiedział że 2 litry wody to tak minimum mam pić, zaczęłam mu marudzić że ja to tyle nie dam rady, bo muszę się zmuszać by pić samą wodę. Coś tam pomyślał i powiedział żebym sobie zakupiła w aptece Orsalit o smaku malinowo-cytrynowym, jet to wyrób który uzupełnia za jednym razem wszelkie minerały. 

 

K
Kasia

w upał u mnie to chodnik jemy, jakieś owoce tupu arbuz i pijemu dużo cisowianki. Ja już takiego obiadu prawdziwego nie potowałam kilka dni. Mówią że nie będą jeść to niepotrzebnie przy garach stała nie będę to dla mnie żadna przyjemność 

Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska