
Niedobór błonnika może mieć zaskakujące objawy. Co się dzieje z organizmem gdy brakuje błonnika? Warto wiedzieć, jak organizm sygnalizuje, że potrzebuje więcej błonnika. Sprawdź to teraz na kolejnych slajdach >>>>>

UCZUCIE SENNOŚCI PO POSIŁKACH
Badania sugerują, że błonnik może zapobiegać załamaniom energetycznym, utrzymując zrównoważony poziom cukru we krwi. Dlatego uczucie zmęczenia i ospałości po posiłkach może oznaczać, że nie dostarczasz wystarczającej ilości błonnika. Posiłek bogaty w błonnik powoduje spowolnienie trawienia pokarmu, co oznacza, że glukoza z pożywienia przedostaje się do krwioobiegu stopniowo. Zapobiega to gwałtownym wzrostom poziomu cukru we krwi. Jeśli masz wrażenie, że często potrzebujesz drzemki po posiłku bogatym w węglowodany, dzieje się tak prawdopodobnie dlatego, że nie zjadłeś wystarczającej ilości błonnika.

NIEWYJAŚNIONY WZROST WAGI
Przybierasz na wadze i nie wiesz dlaczego? Badania wskazują, że niskie spożycie błonnika wiąże się z nadwagą. Dzieje się tak dlatego, że pokarmami bogatymi w błonnik są zazwyczaj owoce, warzywa, rośliny strączkowe i produkty pełnoziarniste, które mają mniej kalorii niż mięso i nabiał. Spożywanie pokarmów bogatych w błonnik może pomóc w utracie wagi, sycąc organizm bez spożywania nadmiaru kalorii. Jeśli stale spada Ci poziom cukru we krwi z powodu braku błonnika spowalniającego trawienie, możesz zacząć podjadać więcej, nawet nie zdając sobie z tego sprawy. Może to powodować nadmierne spożycie kalorii, co prowadzi do przyrostu masy ciała, który wydaje się pojawiać znikąd. Jest to szczególnie możliwe, jeśli często ćwiczysz, ponieważ ćwiczenia mogą zwiększyć głód. Może to prowadzić do błędnego założenia, że niezwykły wzrost apetytu jest spowodowany większą aktywnością niż pochodzić z braku błonnika.

UCZUCIE OSPAŁOŚCI
Pokarmy bogate w błonnik zapewniają stałe uwalnianie energii, pomagając zmniejszyć zmęczenie i zapewnić uczucie sytości. Większość błonnika w naszej diecie pochodzi z pełnych ziaren, owoców i warzyw. Produkty te zawierają również przeciwutleniacze, których nie można znaleźć w mięsie i nabiale. Spożycie błonnika jest duże, ale przeciwutleniacze zawarte w żywności zawierającej błonnik również zwalczają przewlekłe stany zapalne w organizmie. Z tego też powodu osoby, które nagle zaczynają jeść więcej owoców i warzyw, zgłaszają, że czują się lepiej. Jeśli więc odczuwasz zmęczenie, które nie ma uzasadnienia, spróbuj jeść więcej pokarmów bogatych w błonnik.