Obecnie nadzór nad bezpieczeństwem żywności sprawują: Państwowa Inspekcja Sanitarna (PIS), Inspekcja Weterynaryjna (IW), Państwowa Inspekcja Ochrony Roślin i Nasiennictwa (PIORiN), Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych (IJHARS) oraz Inspekcja Handlowa (IH).
Podlegają one nadzorowi 19 ośrodków decyzyjnych:
- na szczeblu centralnym ministrowi zdrowia podlega PIS
- ministrowi rolnictwa IW, PIORiN oraz IJHARS
- prezesowi Urzędu Ochrony Konkurencji i Konsumentów podlega IH
- na szczeblu wojewódzkim działalność każdej inspekcji nadzoruje jeden wojewodów
- Powiatowe stacje Sanitarno-Epidemiologiczne należą do administracji zespolonej w powiatach
Resort rolnictwa podkreśla, wiąże się to ze skomplikowanym systemem finansowania z różnych części budżetu.
Jak ma wyglądać struktura nowego tworu - Państwowej Inspekcji Bezpieczeństwa Żywności? Jednostki terenowe nie będą, jak obecnie, podporządkowane wojewodom lub władzom samorządowym. Biuro prasowe ministerstwa rolnictwa wskazuje, że uchwalenie niezbędnych ustaw jest możliwe przed końcem tego roku. 2017 ma być rokiem, kiedy zostaną przeprowadzone zadania niezbędne do wdrożenia nowych przepisów.
Według planu, Państwowa Inspekcja Bezpieczeństwa Żywności rozpoczęłaby działalność 1 stycznia 2018.
Źródło informacji: MRiRW