1 z 12
Przewijaj galerię w dół
Zdarza się, że z obiadu czy większej kolacji zostają resztki...
fot. unsplash.com

Zdarza się, że z obiadu czy większej kolacji zostają resztki - pakujemy je do pojemników i zostawiamy w lodówce na następny dzień. W ten sposób chcemy oszczędzić.

Jednak jest grupa produktów, które gdy raz zostaną ugotowane, nie powinny być poddawane obróbce termicznej po raz kolejny. Te produkty po odgrzaniu są niesmaczne, ale przede wszystkim tracą wartości odżywcze, a nawet mogą być trujące, gdyż podczas podgrzewania wytwarzają się szkodliwe dla zdrowia związki chemiczne. Można się po prostu zatruć.

Jakie to produkty? Czego nie należy podgrzewać po raz kolejny? Sprawdź >>

2 z 12
Ryż...
fot. unsplash.com

Ryż
Odgrzewany ryż może powodować niestrawność, biegunkę i wymioty. Podczas gotowania ryżu mogą rozwijać się w nim zarodniki bakterii, które namnażają się po ostygnięciu ryżu, jeśli nie schowasz go do lodówki. Podczas odgrzewania utrzymujemy je przy życiu. Dlatego ryżu nie należy długo przechowywać w lodówce. Można odgrzać go po kilku godzinach lub maksymalnie po dobie.

3 z 12
Buraki...
fot. unsplash.com

Buraki
Buraki mają wysokie stężenie azotanów. Azotany są nieszkodliwe, ale po kontakcie z tlenem mogą przekształcić się w azotyny, a następnie w nitrozoaminy, które są już rakotwórcze. Dodatkowo azotyny powodują, że czerwone krwinki nie są w stanie wiązać tlenu.

4 z 12
Jajka...
fot. unsplash.com

Jajka
Po ponownym odgrzewaniu jajka tracą smak i wiele z wartości odżywczych. Mogą uwalniać się z nich groźne dla zdrowia toksyny. Ponadto jajka po ponownej obróbce termicznej są bardzo ciężkostrawne. Toksyczne właściwości nie dotyczą jajek, gdy te są np. tylko składnikiem jakiegoś sosu czy zupy.

Pozostało jeszcze 7 zdjęć.
Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Polecamy

Aura nie wystraszyła amatorów aktywnego wypoczynku. Mamy zdjęcia z Parkrun Bydgoszcz

Aura nie wystraszyła amatorów aktywnego wypoczynku. Mamy zdjęcia z Parkrun Bydgoszcz

Jury konkursu: Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów doceniło swojskie smaki

Jury konkursu: Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów doceniło swojskie smaki

W Grudziądzu dzieci wystartowały w drugim biegu Klubu Małego Biegacza

W Grudziądzu dzieci wystartowały w drugim biegu Klubu Małego Biegacza

Zobacz również

Puchar Tymbarku 2025. Wojewódzki finał chłopców w Świeciu. Zdjęcia, wyniki

Puchar Tymbarku 2025. Wojewódzki finał chłopców w Świeciu. Zdjęcia, wyniki

W Chełmnie znowu rządzą rycerze! Tak wygląda Turniej Rycerski 2025 w Chełmnie

W Chełmnie znowu rządzą rycerze! Tak wygląda Turniej Rycerski 2025 w Chełmnie