
Zdarza się, że z obiadu czy większej kolacji zostają resztki - pakujemy je do pojemników i zostawiamy w lodówce na następny dzień. W ten sposób chcemy oszczędzić.
Jednak jest grupa produktów, które gdy raz zostaną ugotowane, nie powinny być poddawane obróbce termicznej po raz kolejny. Te produkty po odgrzaniu są niesmaczne, ale przede wszystkim tracą wartości odżywcze, a nawet mogą być trujące, gdyż podczas podgrzewania wytwarzają się szkodliwe dla zdrowia związki chemiczne. Można się po prostu zatruć.
Jakie to produkty? Czego nie należy podgrzewać po raz kolejny? Sprawdź >>

Ryż
Odgrzewany ryż może powodować niestrawność, biegunkę i wymioty. Podczas gotowania ryżu mogą rozwijać się w nim zarodniki bakterii, które namnażają się po ostygnięciu ryżu, jeśli nie schowasz go do lodówki. Podczas odgrzewania utrzymujemy je przy życiu. Dlatego ryżu nie należy długo przechowywać w lodówce. Można odgrzać go po kilku godzinach lub maksymalnie po dobie.

Buraki
Buraki mają wysokie stężenie azotanów. Azotany są nieszkodliwe, ale po kontakcie z tlenem mogą przekształcić się w azotyny, a następnie w nitrozoaminy, które są już rakotwórcze. Dodatkowo azotyny powodują, że czerwone krwinki nie są w stanie wiązać tlenu.

Jajka
Po ponownym odgrzewaniu jajka tracą smak i wiele z wartości odżywczych. Mogą uwalniać się z nich groźne dla zdrowia toksyny. Ponadto jajka po ponownej obróbce termicznej są bardzo ciężkostrawne. Toksyczne właściwości nie dotyczą jajek, gdy te są np. tylko składnikiem jakiegoś sosu czy zupy.