
Szpinak
Szpinak należy spożywać zaraz po przygotowaniu. Najlepiej komponować go z jedzeniem zawierającym antyoksydanty.

Seler
Seler zwykle używany jest do przygotowywania bulionów i zup. Jeśli spożywamy zupę z selerem, należy ją zjeść od razu lub usunąć z niej to warzywo przed ponownym podgrzaniem.

Mięso z kurczaka i mięso przetworzone
Ponowne podgrzewanie mięsa kurczaka sprawia, że staje się ono szczególnie ciężkostrawne, bo zmienia się jego struktura białkowa. Takie mięso może wywołać problemy trawienne.
Inne mięsa przetworzone zawierają konserwanty, dzięki którym dłużej są świeże. Podczas ponownej obróbki termicznej uwalniają się szkodliwe substancje, np. szkodliwy cholesterol, który prowadzi do wieńcowej choroby serca.

Ziemniaki
Ziemniaki przy odgrzewaniu tracą smak, konsystencję, stają się gumowe. W dodatku mogą stać się toksyczne, bo rozwiną się na nich bakterie wywołujące zatrucie jadem kiełbasianym – podobnie jak w przypadku ryżu. Odgrzewane ziemniaki nie są również tak lekkostrawne, jak te, które jedliśmy dzień wcześniej.