9 z 12
Rzepa, sałata, rzodkiewki...
fot. pixabay.com

Rzepa, sałata, rzodkiewki
Warzywa są bardzo zdrowe, ale niektóre można gotować tylko raz. Po pierwszym gotowaniu wydzielają bardzo zdrowe azotany. Ale ponowna obróbka termiczna sprawia, że zmieniają się one w azotyny, które są toksyczne i rakotwórcze. Trzeba o tym pamiętać także w przypadku zup i sosów.

10 z 12
Grzyby...
fot. unsplash.com

Grzyby
Najlepiej jeść je bezpośrednio po obróbce termicznej i nie odgrzewać sosu czy zupy na świeżych grzybach. Grzyby są ciężkostrawne, a ponowne podgrzewanie tylko to wzmacnia, bo ich białka ulegają zmianie. Odgrzewane grzyby stanowią największe ryzyko dla zdrowia. Należy spożywać je zaraz po przyrządzeniu lub na zimno kolejnego dnia. Odgrzewane dania z grzybami mogą powodować bóle brzucha, problemy z trawieniem, a nawet z sercem.

11 z 12
Mleko kobiece oraz modyfikowane...
fot. pixabay.com

Mleko kobiece oraz modyfikowane
W mleku ponownie podgrzewanym mogą uaktywniać się substancje rakotwórcze.

Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Zobacz również

Kiedy rewitalizacja EC Szombierki? Na EKG padła deklaracja prezesa Grupy Arche

Kiedy rewitalizacja EC Szombierki? Na EKG padła deklaracja prezesa Grupy Arche

AI zaprojektowała naszą kuchnię. Wystarczyło zdjęcie i kilka poleceń

AI zaprojektowała naszą kuchnię. Wystarczyło zdjęcie i kilka poleceń

Polecamy

Emerytury w maju 2025 - tabela wyliczeń netto. Takie pieniądze wypłaci seniorom ZUS

Emerytury w maju 2025 - tabela wyliczeń netto. Takie pieniądze wypłaci seniorom ZUS

Wielkie święto w I LO w Grudziądzu! Tak uczczono 1000. rocznicę koronacji  Chrobrego

Wielkie święto w I LO w Grudziądzu! Tak uczczono 1000. rocznicę koronacji Chrobrego

Tak wyglądają synowie Klaudii El Dursi. Gwiazda spodziewa się trzeciego dziecka

Tak wyglądają synowie Klaudii El Dursi. Gwiazda spodziewa się trzeciego dziecka