
Rzepa, sałata, rzodkiewki
Warzywa są bardzo zdrowe, ale niektóre można gotować tylko raz. Po pierwszym gotowaniu wydzielają bardzo zdrowe azotany. Ale ponowna obróbka termiczna sprawia, że zmieniają się one w azotyny, które są toksyczne i rakotwórcze. Trzeba o tym pamiętać także w przypadku zup i sosów.

Grzyby
Najlepiej jeść je bezpośrednio po obróbce termicznej i nie odgrzewać sosu czy zupy na świeżych grzybach. Grzyby są ciężkostrawne, a ponowne podgrzewanie tylko to wzmacnia, bo ich białka ulegają zmianie. Odgrzewane grzyby stanowią największe ryzyko dla zdrowia. Należy spożywać je zaraz po przyrządzeniu lub na zimno kolejnego dnia. Odgrzewane dania z grzybami mogą powodować bóle brzucha, problemy z trawieniem, a nawet z sercem.

Mleko kobiece oraz modyfikowane
W mleku ponownie podgrzewanym mogą uaktywniać się substancje rakotwórcze.