9 z 12
Rzepa, sałata, rzodkiewki...
fot. pixabay.com

Rzepa, sałata, rzodkiewki
Warzywa są bardzo zdrowe, ale niektóre można gotować tylko raz. Po pierwszym gotowaniu wydzielają bardzo zdrowe azotany. Ale ponowna obróbka termiczna sprawia, że zmieniają się one w azotyny, które są toksyczne i rakotwórcze. Trzeba o tym pamiętać także w przypadku zup i sosów.

10 z 12
Grzyby...
fot. unsplash.com

Grzyby
Najlepiej jeść je bezpośrednio po obróbce termicznej i nie odgrzewać sosu czy zupy na świeżych grzybach. Grzyby są ciężkostrawne, a ponowne podgrzewanie tylko to wzmacnia, bo ich białka ulegają zmianie. Odgrzewane grzyby stanowią największe ryzyko dla zdrowia. Należy spożywać je zaraz po przyrządzeniu lub na zimno kolejnego dnia. Odgrzewane dania z grzybami mogą powodować bóle brzucha, problemy z trawieniem, a nawet z sercem.

11 z 12
Mleko kobiece oraz modyfikowane...
fot. pixabay.com

Mleko kobiece oraz modyfikowane
W mleku ponownie podgrzewanym mogą uaktywniać się substancje rakotwórcze.

Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Zobacz również

Szansa na szybszy rozwój. Biuro PAIH w Bydgoszczy otwarte i daje nowe możliwości

Szansa na szybszy rozwój. Biuro PAIH w Bydgoszczy otwarte i daje nowe możliwości

Red. Stanisław Kaszyński podzieli się wrażeniami z pobytu w Chinach. Zdjęcia

Red. Stanisław Kaszyński podzieli się wrażeniami z pobytu w Chinach. Zdjęcia

Polecamy

Anwil Włocławek - Arriva Polski Cukier Toruń o półfinał. To był popis jednej drużyny!

Anwil Włocławek - Arriva Polski Cukier Toruń o półfinał. To był popis jednej drużyny!

W Pturku oficjalnie otwarto przebudowany odcinek drogi wojewódzkiej nr 251

W Pturku oficjalnie otwarto przebudowany odcinek drogi wojewódzkiej nr 251

Red. Stanisław Kaszyński podzieli się wrażeniami z pobytu w Chinach. Zdjęcia

Red. Stanisław Kaszyński podzieli się wrażeniami z pobytu w Chinach. Zdjęcia