https://pomorska.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Ogórki małosolne - przy tych schorzeniach nie wolno ich jeść. Im mogą one zaszkodzić

Justyna Trawczyńska
Opracowanie:
Wideo
od 7 lat
Już można spotkać pierwsze ogórki małosolne. Sezon na nie dopiero przed nami. Ogórki te mają wiele właściwości zdrowotnych i warto po nie sięgać. Jest jednak dość długa lista przeciwwskazań do jedzenia tego rodzaju ogórków. Zobaczcie, kiedy lepiej nie włączać ich do swojej diety. Przy tych schorzeniach mogą być niebezpieczne.

Ogórki małosolne są poddane procesowi fermentacji mlekowej. Zalewa powstaje z tych samych przypraw, które wykorzystujemy do przygotowania ogórków kiszonych. Różnica jest taka, że proce ten trwa 2-3 dni. Poza walorami smakowymi ogórki małosolne mają bardzo pozytywny wpływ na nasze zdrowie.

Przeczytaj: Tak nigdy nie rób ogórków kiszonych. Zobacz nieudane triki - przez te błędy tracą wartości odżywcze

Jedzenie ogórków małosolnych ma pozytywny wpływ na nasz organizm i dlaczego warto je włączyć do swojego jadłospisu. Mają między innymi działanie antyoksydacyjne, dostarczają do organizmu witaminę C, E i K, działają jak priobiotyk, wykazują działanie izotoniczne. Ogórki małosolne pozytywnie wpływają na układ nerwowy. Dzięki zawartości magnezu, potasu i witamin z grupy B mogą poprawiać nastrój i zmniejszać stres.

Spożywanie ogórków małosolnych jest zalecane podczas i po antybiotykoterapii.

Ogórki małosolne to idealny dodatek do potraw i konieczny dodatek do grilla.

Te osoby nie powinny jeść ogórków małosolnych

W galerii poniżej zobaczcie przy jakich schorzeniach ogórki małosolne mogą być niebezpieczne:

Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska