Ogórki małosolne są poddane procesowi fermentacji mlekowej. Zalewa powstaje z tych samych przypraw, które wykorzystujemy do przygotowania ogórków kiszonych. Różnica jest taka, że proce ten trwa 2-3 dni. Poza walorami smakowymi ogórki małosolne mają bardzo pozytywny wpływ na nasze zdrowie.
Przeczytaj: Tak nigdy nie rób ogórków kiszonych. Zobacz nieudane triki - przez te błędy tracą wartości odżywcze
Jedzenie ogórków małosolnych ma pozytywny wpływ na nasz organizm i dlaczego warto je włączyć do swojego jadłospisu. Mają między innymi działanie antyoksydacyjne, dostarczają do organizmu witaminę C, E i K, działają jak priobiotyk, wykazują działanie izotoniczne. Ogórki małosolne pozytywnie wpływają na układ nerwowy. Dzięki zawartości magnezu, potasu i witamin z grupy B mogą poprawiać nastrój i zmniejszać stres.
Spożywanie ogórków małosolnych jest zalecane podczas i po antybiotykoterapii.
Ogórki małosolne to idealny dodatek do potraw i konieczny dodatek do grilla.
Te osoby nie powinny jeść ogórków małosolnych
W galerii poniżej zobaczcie przy jakich schorzeniach ogórki małosolne mogą być niebezpieczne: