MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Okłady z kapusty

Zbigniew Przybylak

     Kapusta jest jednym z najpopularniejszych warzyw liściowych stosowanych w polskiej kuchni. Jadanie świeżych liści w postaci surówek, kwaszonek, picie świeżych soków, stanowi wspaniałą witaminową kurację wzmacniającą. W medycynie domowej wykorzystuje się zewnętrznie również świeże liście kapusty. Najczęściej sporządza się z nich okłady kojące różne stany zapalne, obrzęki, stłuczenia. Dużą skuteczność takich prostych kuracji potwierdzało wiele osób. - Przez wiele lat nie udawało mi się szybko i skutecznie łagodzić stanów zapalnych żył. Kuracje trwały po kilka tygodni, nie pomagały leki, obmywania, chłodne kąpiele. Dowiedziałam się, że pomocne mogą okazać się okłady z potłuczonych liści kapusty. Postanowiłam spróbować. Kupiłam na rynku dosyć dużą główkę kapusty od znajomego rolnika. W domu zdjęłam z niej kilka zewnętrznych liści, solidnie je potłukłam drewnianym tłuczkiem, by były delikatne, miękkie i nie uwierały po przyłożeniu do nogi. Następnie tak przygotowanymi dwoma warstwami liści obłożyłam wieczorem dokładnie bolesną i gorącą kończynę. Okład przymocowałam delikatnie bandażem. Potem położyłam się na około półtorej godziny na tapczanie. Po zdjęciu okładu poczułam wyraźną ulgę. Codziennie przez kilka dni powtarzałam zabieg. Stan zapalny ustąpił. Przy kolejnych powrotach tej dolegliwości też z powodzeniem stosowałam kapustę. Zauważyłam, że najskuteczniejsze są okłady na początku zapalenia żył - usłyszałem od Joanny B.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska