
Antyoksydanty
Orzechy makadamia są źródłem antyoksydantów, które pomagają w walce z wolnymi rodnikami, wspierają zdrowie komórek i opóźniają procesy ich starzenia się (także komórek skóry). Takim silnym antyoksydantem w orzechach makadamia jest witamina E, która dodatkowo wspiera prawidłową pracę układu odpornościowego.

Witaminy i minerały
Orzechy makadamia zawierają minerały takie jak magnez, fosfor, potas i wapń, które są niezbędne dla zdrowia kości, mięśni i układu nerwowego. Zawierają też selen, który odgrywa kluczową rolę w funkcjonowaniu tarczycy oraz wspiera układ odpornościowy.

Kontrola wagi ciała
Orzechy makadamia pomagają utrzymać i kontrolować zdrową wagę ciała. Dzięki wysokiej zawartości błonnika pomagają w utrzymaniu uczucia sytości, co zapobiega podjadaniu między posiłkami. Dodatkowo, ich niski indeks glikemiczny sprawia, że bez obaw mogą je jeść osoby z cukrzycą.