
Choroby serca
Bigos powinny z umiarem jeść osoby chore na nadciśnienie tętnicze oraz choroby układu sercowo-naczyniowego. Bigos zawiera dużo witaminy K, która wpływa na krzepnięcie krwi. Zjedzenie dużej ilości bigosu osłabia działanie leków przeciwzakrzepowych.

Choroby układu pokarmowego
Z bigosem powinny uważać osoby cierpiące na przewlekłe schorzenia układu pokarmowego. Kiszona kapusta może być zbyt obciążająca dla żołądka. Najbardziej znanym efektem ubocznym spożycia sporych ilości kapusty kiszonej (a z niej robiony jest bigos) są objawy właśnie ze strony układu pokarmowego: biegunka, wzdęcia, gazy.

Uczulenie na histaminę
Kapusta kiszona zawiera sporo histaminy. U osób uczulonych na histaminę spożycie bigosu z kiszonej kapusty może spowodować reakcje skórne i dolegliwości żołądkowe.

Reakcje z niektórymi lekami
Niektóre związki chemiczne zawarte w kiszonej kapuście mogą wchodzić w interakcje z inhibitorami monoaminooksydazy (MAO), czyli lekami przepisywanymi m.in. przy depresji, zaburzeniach lękowych czy chorobie Parkinsona.