
Te osoby nie powinny jeść bigosu
Bigos to tradycyjna polska potrawa. Bardzo popularna w wielu domach na co dzień i na różne odświętne okazje. Choć bigos jest smaczny, zawiera różne witaminy i ma dobroczynny wpływ na zdrowie, to niektórym może zaszkodzić.
Zobacz, kto powinien unikać spożywania bigosu ►

Bigos jest kaloryczny
Bigos zwykle przygotowujemy z dodatkiem mięsa wieprzowego, i w dodatku smażonego. Taki zestaw jest bardzo kaloryczny. Bigos z dodatkiem mięsa to około 110 kcal w 100 gramach. Dlatego potrawy tej powinny unikać osoby, które są na diecie odchudzającej.

Choroby nerek
Jedzenia bigosu w nadmiarze powinny unikać osoby chore na nerki. Kapusta kiszona, z której robimy bigos, zawiera sporo soli, która jest niewskazana przy takich schorzeniach.

Bóle głowy i migreny
Kapusta kiszona zawiera tyraminy. U osób uczulonych na nie mogą wywołać migreny, silne bóle głowy, nudności, kołatanie serca, zwężenie naczyń krwionośnych, nadciśnienie.