Bigos to tradycyjna polska potrawa. Jest wiele przepisów na bigos, w zasadzie co dom, to inaczej się go przygotowuje. Jednak każdy bigos ma kilka cech wspólnych - powstaje z kiszonej kapusty, dodaje się do niego mięso lub kiełbasę, grzyby, koncentrat pomidorowy, przyprawy oraz suszone śliwki.
Bigos - właściwości
Bigos zawiera witaminy, m.in. C, A, minerały takie jak potas, wapń, magnez, a także cenny dla organizmu błonnik pokarmowy.
Błonnik pokarmowy pomaga oczyścić organizm z toksyn, usprawnia przemianę materii, wspomaga pracę jelit - dzięki temu zapobiega zaparciom oraz pozwala utrzymać właściwą masę ciała. Błonnik obniża poziom cholesterolu we krwi, dzięki czemu zapobiega miażdżycy i innym chorobom serca. Zalet spożywania witamin (zwłaszcza C) nie trzeba nikomu przedstawiać. Warto wspomnieć choćby tyle, że witamina C wpływa na poprawę stanu skóry, a także wspomaga układ odpornościowy i może skracać czas trwania infekcji. Witamina A to także istotny składnik dla pięknej, zdrowej skóry.
Czy bigos jest lekkostrawny?
Bigos jest daniem smacznym i zdrowym, ale niestety ciężkostrawnym. Może powodować nieprzyjemne dolegliwości ze strony przeciążonego układu pokarmowego. W dodatku niektórym osobom może po prostu zaszkodzić.
Te osoby nie powinny jeść bigosu. Im bigos może zaszkodzić
Sprawdź, kto powinien unikać bigosu w swojej diecie.
Mamy dla Ciebie kilka ciekawych tekstów. Zobacz!
► NIEDOBÓR WITAMINY D3 - OBJAWY. Takie symptomy wskazują, że masz za mało witaminy D3
► ZIELONA HERBATA - TAKIE SĄ SKUTKI PICIA ZIELONEJ HERBATY. To się dzieje z organizmem, gdy pijesz ten napój
