5 z 11

fot. Pixabay
Warto też wiedzieć, że pomidory mogą uczulać. Do diety dzieci najlepiej wprowadzać je stopniowo - zmniejszy to ryzyko pojawienia się alergii.
6 z 11

fot. Pixabay
Dieta z dużą ilością pomidorów nie jest wskazana dla osób, które cierpią na dnę moczanową i reumatoidalne zapalenie stawów.
7 z 11

fot. Pixabay
Pomidory szkodzą osobom z podwyższonym potasem i chorobami nerek. Przy takich dolegliwościach wskazana jest dieta ubogopotasowa, a pomidory to bardzo bogate źródło potasu.
8 z 11

fot. Pixabay
Spożywanie zbyt dużej ilości likopenu zawartego w pomidorach może prowadzić do likoponodermii, czyli przebarwień skórnych. Choroba ta pojawia się jednak dopiero po regularnym spożywaniu bardzo dużej liczby pomidorów (powyżej 1,5 kg tygodniowo).