https://pomorska.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Osoby z tymi schorzeniami nie powinny jeść pomidorów. Im to warzywo może zaszkodzić!

Mateusz Mazur
Opracowanie:
Wideo
od 16 lat
Pomidor to jedno z najbardziej popularnych warzyw w Polsce. Bardzo lubimy robione z nich sosy i keczupy. Są też idealnym dodatkiem do kanapek. Zobacz, jakie właściwości i wartości odżywcze mają pomidory i kto nie powinien ich jeść.

Oto skutki jedzenia pomidorów. Takie mają właściwości

Pomidory w Polsce są dostępne przez cały rok. Jednak sezon na te warzywa jest szczególnie latem, kiedy zbieramy pomidory, hodowane w naszych ogródkach.

Pomidor jest bardzo zdrowy. Przede wszystkim warto wiedzieć, że jest niskokaloryczny. Zawiera jedynie 22 kcal w 100 gramach. Dlatego jest świetnym uzupełnieniem diety przy zrzucaniu wagi. Pomidor ma również wiele składników odżywczych.

Bezpieczna dzienna dawka pomidorów to 400 gramów. W zależności od wielkości pomidora będzie to od 2 do 4 dziennie.

To dzieje się z naszym organizmem, gdy jemy pomidory

Takie działa na nasz organizm pomidor i takie są skutki jego jedzenia. Sprawdź, jakie to warzywo ma wartości odżywcze i kto powinien włączyć je do swojej diety, a kto powinien na nie uważać. Osoby z niektórymi schorzeniami nie powinny jeść tego warzywa. Więcej o właściwościach pomidorów piszemy w naszej galerii.

Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska