Oto błędy przy robieniu żurku - Magda Gessler tego nigdy nie dodaje! Przez to żurek traci smak
Kiedy wlać zakwas na żurek?
Sekretem żurku wielkanocnego jest prawdziwy, domowy zakwas! Żurek różni się od barszczu białego tym, że jego bazą jest zakwas żytni a nie pszenny. Należy więc zwrócić uwagę - zakwas dodawany do żurku powinien być prawdziwy, z żytniej mąki! Warto wypróbować żurek z dodatkiem grzybów, z kiełbasą i jajkiem, doprawiony aromatycznym majerankiem.
Kiedy wlać zakwas na żurek do zupy? Żurek w butelce czy słoiku należy dokładnie wymieszać i dodać do gotującego się wywaru po czym dokładnie wymieszać i zagotować ponownie, mieszając od czasu do czasu, aby nie zrobiły się grudki. Całość gotujemy kilka minut a następnie doprawiamy solą, pieprzem, czosnkiem, dodajemy również szczyptę cukru oraz 1-2 łyżki soku z cytryny.
Zobacz przepis na żurek Magdy Gessler: KLIKNIJ TUTAJ