
SARDYNKI
Sardynka mają duże wartościi odżywcze - 100 g tej ryby dostarcza tyle pełnowartościowego białka, co szklanka mleka. Sardynki najczęściej są spożywane z puszki. Po zapuszkowaniu staje się produktem mocno zaburzającym równowagę kwasowo-zasadową organizmu. Świadczy o tym wskaźnik PRAL (uwzględnia zawartość białek i pierwiastków, ich średnią biodostępność a także metabolizm siarki i wydalane kwasy organiczne), który w przypadku sardynek w oleju wynosi aż 13,5, podczas, gdy w filecie z dorsza – 7.

SUM
W sklepach pojawia się zwykle sum pochodzący z wielkich hodowli w Azji, ma znacznie mniej walorów kulinarnych i często bywa "nafaszerowany" antybiotykami oraz szczególnie szkodliwymi dla zdrowia pestycydami.

OKOŃ NILOWY
Okoń nilowy, zwany latesem nilowym bądź okoniem Wiktorii - występuje w Afryce. Gatunek ten jest bogaty w białko i witaminę A, jednak zawiera niewiele kwasów omega-3. Ma w sobie za to sporo kwasu palmitynowego, który negatywnie wpływa na zdrowie, zwiększają poziom frakcji złego cholesterolu (LDL).