
PANGA
Panga hodowana jest przede wszystkim w Wietnamie i jest jedną z najczęściej spożywanych ryb na świecie z powodu niskiej ceny i delikatnego smaku. Ryba ta gromadzi w mięsie duże stężenie rtęci. Panga nie ma zbyt dużej wartości odżywczej, ponieważ ma niską zawartość białka oraz niższy poziom kwasów omega-3 niż inne gatunki ryb. Najczęściej pochodzi z ogromnych hodowli, gdzie jest dokarmiana różnymi środkami chemicznymi, w tym hormonalnymi, które przyspieszają ich wzrost oraz antybiotykami.

FLĄDRA
Flądra - znana również jako płastuga - bardzo często wchodzą w kontakt z groźnymi dla zdrowia substancjami, które są obecne w przydennych osadach. Według badań, wysoka zapadalność fląder na nowotwory wątroby ma związek z toksynami zwartymi na dnie morskim oraz dietą tych ryb. Rybacy ostrzegają przede jedzeniem płastugi, zwłaszcza tej z Bałtyku ze względu na iperyt występujący w przydennej części morza. Ten związek jest pozostałością po drugiej wojnie światowej.

ŁOSOŚ HODOWLANY
Wybierając łososia, nie warto sięgać po "atlantyckiego". Ten gatunek ryby z reguły hoduje się w warunkach fermowych, czyli obfitych w pestycydy, bakterie, odchody i pasożyty. Ponadto według badań łosoś hodowlany często gromadzi szkodliwe zanieczyszczenia, typu PCB, które mają wpływ na rozwój takich chorób jak insulinooporność, otyłość, rak. Mogą też prowadzić do udaru. Ryby te wykazują zwykle większą zawartość kwasów tłuszczowych omega-6, a do ich leczenia często wykorzystuje się antybiotyki.

RYBA MAŚLANA
Ryba maślana stanowi wspólną nazwę dla kilku gatunków ryb, część z nich zawierają woski, których człowiek nie potrafi strawić, przez co mogą powodować zaburzenia pokarmowe. Tłuszcz tej ryby zawiera niekiedy nawet 90 proc. estrów parafiny, których ludzki organizm nie potrafi przyswajać. U osób z problemami trawiennymi zjedzenie ryby maślanej może skutkować przykrymi konsekwencjami: bólem brzucha, mdłościami, wymiotami, zmianami skórnymi, a nawet dolegliwościami sercowymi.