Spis treści
Oto najzdrowsze gatunki ryb - takie są właściwości ryb
Ryby powinny stanowić ważny element w codziennej diecie człowieka - uważają lekarze i dietetycy. To bogate źródło białka, które jest niezbędne do budowy i regeneracji tkanek w organizmie. Szczególnie wartościowe są tłuste ryby, które zawierają dużą ilość wielonienasyconych kwasów omega-3 o właściwościach przeciwzapalnych i przeciwmiażdżycowych, pomagają obniżyć ryzyko chorób serca i układu krążenia, takich jak zawał, udar mózgu czy miażdżyca. Redukują też poziom złego cholesterolu i pozytywnie wpływają na zdrowie mózgu.
Zgodnie z zaleceniami Światowej Organizacji Zdrowia, każdy człowiek powinien spożywać ryby przynajmniej dwa razy w tygodniu.
Ryby są także bogatym źródłem witamin i minerałów, takich jak:
- wapń,
- cynk,
- magnez,
- fosfor,
- potas,
- sód,
- mangan,
- jod,
- witaminy A, B12 oraz D.
Szczególnie polecane są tłuste ryby morskie, takie jak łosoś i makrela atlantycka oraz chude ryby: dorsz, morszczuk, mintaj oraz sola. Z ryb śródlądowych jako najzdrowsze wymienia się pstrąga oraz karpia. Dzieciom nie zaleca się podawania mięsa ryb drapieżnych, takich jak rekin, okoń, makrela królewska oraz miecznik.
To Cię teraz może zainteresować
Takie ryby są najbardziej toksyczne - zawierają metale ciężkie i rtęć
Chociaż ryby polecane są jako zdrowa żywność, doskonałe źródło białka i wartościowych kwasów tłuszczowych omega-3, nie wszystkie gatunki są dobre dla człowieka. Niektóre ryby są skażone metalami ciężkimi, takimi jak na przykład rtęć, na który powinny uważać przede wszystkim kobiety w ciąży.
Których ryb lepiej unikać? Jakie gatunki ryb są najbardziej toksyczne i zawierają najwięcej metali ciężkich i rtęci? Zobacz teraz w naszej galerii:
To Cię teraz może zainteresować
- Takie objawy raka łatwo pomylić ze zwykłym przeziębieniem. Oto ważne pierwsze sygnały
- Niedobór witaminy B12 - oto często objawy. To się dzieje, gdy brakuje witaminy B12
- Te osoby nie powinny jeść barszczu czerwonego. Tak buraki wpływają na organizm
- Zaskakujące skutki uboczne rezygnacji z chleba. Sprawdź, co mówią eksperci