Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Oto najgorsze ryby, tych gatunków lepiej nie jeść. Takie ryby są najbardziej toksyczne

OPRAC.:
Magdalena Walczak-Grudzka
Magdalena Walczak-Grudzka
Wideo
emisja bez ograniczeń wiekowych
Jakie ryby są najbardziej toksyczne? Zdecydowanie zbyt rzadko w codziennej diecie pojawiają się ryby, które są bogatym źródłem cennych składników odżywczych. Ryby należą do najzdrowszych produktów spożywczych a spożywanie ich jest zalecane przez lekarzy i dietetyków. Jednak warto wiedzieć, których gatunków ryb lepiej nie jeść. Mięso niektórych gatunków może gromadzić rtęć i metale ciężkie. Sprawdź teraz najgorsze gatunki ryb.

Spis treści

Oto najzdrowsze gatunki ryb - takie są właściwości ryb

Ryby powinny stanowić ważny element w codziennej diecie człowieka - uważają lekarze i dietetycy. To bogate źródło białka, które jest niezbędne do budowy i regeneracji tkanek w organizmie. Szczególnie wartościowe są tłuste ryby, które zawierają dużą ilość wielonienasyconych kwasów omega-3 o właściwościach przeciwzapalnych i przeciwmiażdżycowych, pomagają obniżyć ryzyko chorób serca i układu krążenia, takich jak zawał, udar mózgu czy miażdżyca. Redukują też poziom złego cholesterolu i pozytywnie wpływają na zdrowie mózgu.

Zgodnie z zaleceniami Światowej Organizacji Zdrowia, każdy człowiek powinien spożywać ryby przynajmniej dwa razy w tygodniu.

Ryby są także bogatym źródłem witamin i minerałów, takich jak:

  • wapń,
  • cynk,
  • magnez,
  • fosfor,
  • potas,
  • sód,
  • mangan,
  • jod,
  • witaminy A, B12 oraz D.

Szczególnie polecane są tłuste ryby morskie, takie jak łosoś i makrela atlantycka oraz chude ryby: dorsz, morszczuk, mintaj oraz sola. Z ryb śródlądowych jako najzdrowsze wymienia się pstrąga oraz karpia. Dzieciom nie zaleca się podawania mięsa ryb drapieżnych, takich jak rekin, okoń, makrela królewska oraz miecznik.

To Cię teraz może zainteresować

Takie ryby są najbardziej toksyczne - zawierają metale ciężkie i rtęć

Chociaż ryby polecane są jako zdrowa żywność, doskonałe źródło białka i wartościowych kwasów tłuszczowych omega-3, nie wszystkie gatunki są dobre dla człowieka. Niektóre ryby są skażone metalami ciężkimi, takimi jak na przykład rtęć, na który powinny uważać przede wszystkim kobiety w ciąży.

Których ryb lepiej unikać? Jakie gatunki ryb są najbardziej toksyczne i zawierają najwięcej metali ciężkich i rtęci? Zobacz teraz w naszej galerii:

To Cię teraz może zainteresować

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska