https://pomorska.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Oto najlepszy przepis na kiszone ogórki - krok po kroku. Koniecznie z liśćmi dębu!

Agnieszka Romanowicz
Ogórki warto moczyć przed kiszeniem, można je zostawić w wodzie nawet przez całą noc. Dzięki temu staną się jędrne i nie będzie na nich  piasku. Jak dalej z nimi postępować? Zobaczcie w naszej galerii.
Ogórki warto moczyć przed kiszeniem, można je zostawić w wodzie nawet przez całą noc. Dzięki temu staną się jędrne i nie będzie na nich piasku. Jak dalej z nimi postępować? Zobaczcie w naszej galerii. Pixabay
Zdrowe, smaczne i niskokaloryczne. Sierpień to czas kiszenia ogórków. Gospodynie mają różne receptury. My podajemy przepis pani Eleonory z Bydgoszczy, która w latach 40-tych ubiegłego wieku przywiozła go z Kałusza (obecnie Ukraina) i rozpowszechniła po okolicy. Robi furorę, bo w grudniu ogórki nadal strzelają w ustach jak młode marchewki.

Smaki Kujaw i Pomorza - Sezon 4 odcinek 20

od 16 lat

Tak zrobisz najlepsze ogórki kiszone - przepis

Kruchość jest głównym atutem ogórków pani Eleonory, już świętej pamięci mieszkanki Bydgoszczy, która w latach 40-tych przeniosła się nad Brdę z Kałusza, obecnie to Ukraina. Przywiozła stamtąd przepis swojej babci na ogórki małosolne, który nie obejdzie się bez liści dębu. To garbniki zawarte w dębowych liściach sprawiają, że po kilku miesiącach w słoiku ogórki strzelają w ustach jak marchewki.

Tak zrobisz krok po kroku najlepsze ogórki kiszone

- Najlepiej dodawać młode liście, wtedy nie ma ryzyka, że ogórki wyjdą gorzkie – radziła pani Eleonora.

Jak zrobić krok po kroku ogórki kiszone według przepisu pani Eleonory? Zobacz w naszej galerii.

Wideo
Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska