1 z 13
Przewijaj galerię w dół

fot. Pixabay
Ogórki warto moczyć przed kiszeniem, można je zostawić w wodzie nawet przez całą noc. Dzięki temu staną się jędrne i nie będzie na nich piasku. Jak dalej z nimi postępować? Zobaczcie w naszej galerii.
2 z 13

fot. Agnieszka Romanowicz
Zrywamy liście dębu. Najlepiej młode, bo są najmniej gorzkie. Dzięki nim ogórki będą jędrne i lekko brązowe. W dawnych czasach liście dębu nie były konieczne, bo do kiszenia używano dębowych beczek.
3 z 13

fot. Agnieszka Romanowicz
Zbieramy liście wiśni. Poprawiają smak ogórków i mają właściwości konserwujące.
4 z 13

fot. Agnieszka Romanowicz
Liście winogron zapobiegają wiotczeniu małosolnych. Wybieramy najmłodsze liście.