Uprawy ogórka w województwie kujawsko-pomorskim zajmują w 2023 roku 284,56 hektarów. Najwięcej ogórków - 61,12 ha - rośnie w powiecie lipnowskim. Wiele upraw prowadzi się pod osłonami, coraz częściej dotyczy to też uprawy amatorskiej. Czytelniczka spod Brodnicy zastanawia się na kupnem tunelu foliowego.
- Drugi rok z rzędu liście ogórków rosnących na grządce pokryły się plamami. Wtedy i teraz stało się to po deszczach - dodaje.
Wysoka temperatura i wilgotność powietrza stwarzają optymalne warunki dla roślin, ale też sprzyjają rozwojowi większości chorób i szkodników. Czytelniczka podejrzewa, że jej ogórki dopadła bakteryjna kanciasta plamistość ogórków, bo aktywność tej bakterii znacznie wzmaga się po ulewnym deszczu. Przeciw bakteryjnej kanciastej plamistości ogórków eksperci z Instytutu Ogrodnictwa w Skierniewicach polecają przedplonową uprawę gorczycy.
Ogórek jest wrażliwy na choroby i wymaga żyznej, przepuszczalnej gleby, zasobnej w próchnicę. Optymalne pH wynosi 6.5 - 7.0. Gleby zbyt kwaśne powinny być wcześniej wapnowane. Należy to zrobić jesienią, ale nie w tym samym roku, co nawożenie obornikiem.
Dla uprawy ogórka w warunkach polowych korzystne są przedplony: zboża, koniczyna, lucerna, mieszanki bobowatych, warzywa kapustne, groch, buraki ćwikłowe, por, pomidor, rzodkiew i rzodkiewka. Do niekorzystnych zalicza się: ogórki, cukinie, dynie, melon, kawon oraz (ze względu na ryzyko wystąpienia nicieni): marchew, seler, cebula, ziemniak, buraki cukrowe, cykoria, fasola, sałata.
Takie są choroby i szkodniki ogórków
Bakteryjna kanciasta plamistość to jedna z najpowszechniejszych chorób ogórków. Zobaczcie w naszej galerii, jakie jeszcze zagrażają naszym plonom.
Źródło: Instytut Ogrodnictwa w Skierniewicach
