Oto najlepszy przepis na ogórki małosolne - krok po kroki. Koniecznie z liśćmi dębu!

Agnieszka Romanowicz
Agnieszka Romanowicz
Ogórki warto moczyć przed kiszeniem, można je zostawić w wodzie nawet przez całą noc. Dzięki temu staną się jędrne i nie będzie na nich  piasku. Jak dalej z nimi postępować? Zobaczcie w naszej galerii.
Ogórki warto moczyć przed kiszeniem, można je zostawić w wodzie nawet przez całą noc. Dzięki temu staną się jędrne i nie będzie na nich piasku. Jak dalej z nimi postępować? Zobaczcie w naszej galerii. Pixabay
Udostępnij:
Zdrowe, smaczne i niskokaloryczne. Ogórki małosolne są hitem wczesnego lata. Gospodynie mają różne receptury. My podajemy przepis pani Eleonory z Bydgoszczy, która w latach 40-tych ubiegłego wieku przywiozła go z Kałusza (obecnie Ukraina) i rozpowszechniła po okolicy. Robi furorę, bo ogórki strzelają w ustach jak młode marchewki.

Smaki Kujaw i Pomorza - Sezon 4 odcinek 20

Tak zrobisz najlepsze ogórki małosolne - przepis

Kruchość jest głównym atutem ogórków pani Eleonory, już świętej pamięci mieszkanki Bydgoszczy, która w latach 40-tych przeniosła się nad Brdę z Kałusza, obecnie to Ukraina. Przywiozła stamtąd przepis swojej babci na ogórki małosolne, który nie obejdzie się bez liści dębu. To garbniki zawarte w dębowych liściach sprawiają, że po kilku miesiącach w słoiku ogórki strzelają w ustach jak marchewki.

Tak zrobisz krok po kroku najlepsze ogórki małosolne

- Najlepiej dodawać młode liście, wtedy nie ma ryzyka, że ogórki wyjdą gorzkie – radziła pani Eleonora.

Jak zrobić krok po kroku ogórki małosolne według przepisu pani Eleonory? Zobacz w naszej galerii.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na Twitterze!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na Twiterze!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Więcej informacji na stronie głównej Gazeta Pomorska
Dodaj ogłoszenie