
Kompot z suszu
Kompot z suszu to doskonałe źródło błonnika, tak bardzo potrzebnego naszym jelitom.
W kompocie z suszu znajdziemy witaminę A, witaminę C, witaminę E, witaminę K oraz witaminy z grupy B.
W kompocie z suszu znajdziemy minerały - potas, magnez i żelazo, a więc kompot wzmacnia serce, chroni układ krwionośny, wspomaga pamięć i koncentrację. Zapobiega także anemii

Śledzie
Wspomagają one odporność, pomagają zapobiegać chorobom serca, regulują ciśnienie tętnicze krwi oraz obniża poziom cholesterolu. Poza tym wzmacniają kości i wspomagają pracę oczu.

Kapusta kiszona
Jest źródłem błonnika pokarmowego, co szczególnie przydatne jest dla osób odchudzających się lub cierpiących na zaparcia. Błonnik pozwala również obniżyć poziom cholesterolu we krwi, co zapobiega rozwojowi miażdżycy i chorób serca.
Musimy jednak pamiętać, że kapusta połączona z grzybami czy grochem jest ciężkostrawna.

Mak
Są one bogatym źródłem witamin oraz soli mineralnych. Znajdują się w nich: wapń, fosfor, magnez, potas, sód, żelazo, cynk, miedź, mangan, witamina C, E, tiamina (B1), ryboflawina (B2), niacyna (B3), B6, foliany.