
Problemy z zębami od cukru
Przyczyną problemów ze zdrowiem jamy ustnej może być cukier. Badania wskazują, że cukier jest główną przyczyną próchnicy zębów i powstawania ubytków. Bakterie w jamie ustnej lubią żywić się cukrami prostymi, metabolizują go i wytwarzają kwas, który osłabia szkliwo zębów, co prowadzi do próchnicy. Jeśli często masz problemy z zębami, może to być oznaką nadmiernego spożycia cukru.

Wysokie ciśnienie krwi od cukru
Spożywanie zbyt dużej ilości cukru może powodować wzrost ciśnienia krwi. Badania wykazały, że istnieje silny związek między zwiększonym spożyciem cukru dodanego a wyższym poziomem ciśnienia krwi, zwłaszcza u osób w wieku 65-80 lat. Jeśli zauważyłeś wzrost ciśnienia krwi, być może spożywasz za dużo dodatku cukru.

Przewlekły ból od cukru
Ciągłe spożywanie zbyt dużej ilości słodkich pokarmów i napojów może prowadzić do chronicznego bólu, zwłaszcza bólu stawów, oraz sztywności. Wynika to ze stanu zapalnego, jaki powoduje w organizmie nadmiar cukru, który jest składnikiem silnie zapalnym. Spożywanie zbyt dużej ilości cukru może prowadzić do reumatyzmu. Cukier powoduje wzrost produkcji kwasu mlekowego, który przyczynia się do silniejszego odczuwania bólu i negatywnie wpływa na układ immunologiczny.

Ciągłe uczucie głodu
Słodzone pokarmy powodują uczucie głodu. Cukier jest zwykle bogaty w kalorie, więc po jedzeniu organizm może czuć sytość, ale tylko przez krótki czas. Organizm szybko spala cukier, ponieważ brakuje mu jakichkolwiek prawdziwych składników odżywczych, takich jak białka, błonnik i zdrowe tłuszcze, co nasila się napady głodu, powodując kompulsywne podjadanie, bezmyślne objadanie się i ostatecznie - zwiększenie ilości cukru. Duże ilości cukru mogą również zakłócać działanie hormonu zwanego leptyną, który znany jest z regulowania głodu. Spadek poziomu leptyny często prowadzi do większego głodu i wzrostu apetytu.