
Większość przekąsek to "puste kalorie", które przyczyniają się do przybierania na wadze. Oto 12 pomysłów na pyszne i zdrowe przekąski, które wypełniają żołądek i dają uczucie sytości na dłużej >>>>>

JAJKA GOTOWANE
Jaja są źródłem wysokiej jakości białka. Jedno duże jajo dostarcza sześciu gramów tego ważnego makroelementu, w tym wszystkich 9 niezbędnych aminokwasów. Prawie połowa białka jaja oraz większość zawartych w nim witamin i minerałów - w tym te niezbędne do wspierania naszego mózgu i ciała - znajduje się w żółtku. Szeroko zakrojone badania wykazały, że jajka nie zwiększają ryzyka chorób serca.
Jajka gotowane w dowolny sposób są fantastycznym dodatkiem do przekąsek a ugotowane na twardo z wyprzedzeniem pozwala mieć pożywną opcję przekąski "chwyć i wyjdź", gdy czas jest napięty. Spróbuj zjeść jajko na twardo z hummusem lub guacamole albo posyp je mieszanką przypraw. Oczywiście możesz również zjeść jajko z odrobiną soli i pieprzu i połączyć je z pełnoziarnistymi krakersami, owocami, warzywami i/lub orzechami.

SER I PEŁNOZIARNISTE KRAKERSY
Ser może być bardzo sycący a jako naturalne źródło białka i tłuszczu, ten bardzo niskowęglowodanowy (lub bezwęglowodanowy) dodatek dobrze łączy się z pełnoziarnistymi krakersami, tworząc zbilansowaną kombinację, która dostarcza błonnika i trochę energetyzujących węglowodanów. Nie trzeba jeść tony sera, aby skorzystać z jego sycących makroelementów - 30 g sera dostarcza 7 gramów białka i 114 kalorii.

JABŁKA
Jedzenie jabłek ze skórką może zasilić organizm błonnikiem, który jest składnikiem odżywczym pomagającym utrzymać uczucie sytości. Jedno średnie jabłko zawiera 4,8 grama błonnika, co stanowi około 16 proc. dziennego zapotrzebowania. W szczególności błonnik rozpuszczalny spowalnia opróżnianie żołądka, co oznacza, że pomaga spowolnić tempo opuszczania żołądka przez pokarm. Efekt ten może odgrywać kluczową rolę w regulacji apetytu.
Jabłko to owoc pełen błonnika, który zawiera naturalne węglowodany dla wsparcia energetycznego. Przyjemna chrupkość i zrównoważona słodycz jabłek dobrze komponuje się z masłem orzechowym.