Im wyższy indeks glikemiczny, tym szybciej poziom glukozy we krwi wzrasta po spożyciu danego produktu spożywczego. Dlatego należy spożywać je z rowagą w przypadku cukrzycy, stanu przedcukrzycowego czy nadwagi. Produkty o wysokim indeksie glikemicznym to głównie te bogate w łatwo przyswajalne węglowodany, takie jak biały chleb, słodycze, napoje gazowane czy niektóre rodzaje owoców.
- Przeczytaj także: Te osoby nie mogą jeść bazylii. Przy tych schorzeniach należy unikać tej przyprawy
Oto popularne produkty o wysokim indeksie glikemicznym. Zobacz listę!
Oto lista popularnych produktów zbożowych, owoców oraz warzyw o bardzo wysokim IG. Ogranicz ich spożycie jeżeli masz nadwagę lub cukrzycę:
Co należy jeść przy cukrzycy?
Produkty o niskim indeksie glikemicznym, takie jak pełnoziarniste produkty zbożowe, warzywa, niektóre owoce i białka, powodują wolniejsze i stabilniejsze wzrosty poziomu glukozy we krwi. Oto niektóre z nich:
- awokado (IG 10),
- agrest (IG 15),
- wiśnie (IG 22),
- maliny (IG 25),
- sałata (IG 10),
- kapusta (IG 15),
- ogórek (IG 15),
- cukinia (IG 15),
- kasza jęczmienna (IG 25),
- kasza gryczana (IG 45),
- chleb z otrębami (IG 44).

Wideo