
Oto przepis na idealne kotlety schabowe i aromatyczna marynatę do mięsa
Usmażenie doskonałego kotleta wcale nie jest trudne. Stosując się do kilku prostych zasad na pewno przygotujesz pyszny obiad dla całej rodziny. Szczegóły na kolejnych slajdach →

Rozbijanie mięsa to podstawa
Jeśli mamy schab w kawałku to należy go pokroić na paski mające ok. 1-1,5 cm. Przy zakupie schabu w plastrach od razu można przejść do rozbijania tłuczkiem. Cały kotlet musi być dobrze, równo, mocno rozbity. Dzięki temu mięso będzie kruche, miękkie i szybko się usmaży. Zbyt gruby kotlet będzie gumiasty, twardy, z wierzchu będzie rumiany, a w środku może okazać się surowy.

Na czym smażyć kotlety schabowe?
Tradycyjnie kotlety schabowe powinno smażyć się na smalcu – to on nadaje głębokiego smaku. Można jednak zastosować też tłuszcz gęsi czy nawet masło klarowane. Zdecydowanie oleje roślinne są najmniej polecane.

Przepis na idealną panierkę do kotletów schabowych
Klasyczna panierka składa się z mąki, jajka oraz bułki tartej. Jeśli chcesz urozmaicić jej smak to możesz do niej dodać ziół, ząbków czosnku, startego parmezanu, a nawet zastąpić bułkę pokruszonymi płatkami kukurydzianymi.