
Wiśnie poprawiają odporność organizmu
Wiśnie są doskonałym źródłem witaminy C, składnika odżywczego i przeciwutleniacza niezbędnego do utrzymania dobrego zdrowia układu odpornościowego. Jedna filiżanka wiśni zawiera 25 procent dziennej dawki witaminy C - dobrze znanego składnika odżywczego wspierającego zdrowy układ odpornościowy. Różne choroby i infekcje można zwalczać za pomocą witaminy C, która wspomaga produkcję białych krwinek.

Te osoby nie powinny jeść wiśni
W przypadku niektórych schorzeń lepiej unikać wiśni. Owoce te mogą podrażniać żołądek osób zmagających się z chorobą wrzodową. Powodują zaostrzenie objawów u osób z przewlekłymi chorobami przewodu pokarmowego. Powinny ich unikać również osoby cierpiące na owrzodzenie dwunastnicy.
Wiśnie mogą powodować reakcje alergiczne w postaci mdłości, bólu brzucha, wysypki na ciele. Owoce te uszkadzają szkliwo, dlatego osoby mające wrażliwe szkliwo zębów powinny ich unikać.
Wiśnie należy wyraźnie ograniczyć przy cukrzycy typu 2. Choć ich indeks glikemiczny wynosi 22, trzeba zachować umiar przy spożywaniu ich.