
YACON
Yacon daje słodkie owoce w postaci bulw, które można wykorzystać do produkcji syropu. Syrop yacon to zdrowy zamiennik cukru o niższej zawartości kalorii.
Yacon kolorem i konsystencją przypomina melasę, smakuje podobnie do karmelu ale jest tylko w połowie tak słodki jak miód. Produkt jest bogaty w prebiotyki i ma tylko jedną trzecią kalorii zawartych w cukrze. Niektóre badania sugerują, że może być pomocny w utracie wagi, chociaż nadmierne spożycie może prowadzić do kilku skutków ubocznych, takich jak ból brzucha i biegunka.
Syrop Yacon może być używany w pikantnych potrawach, takich jak sosy sałatkowe lub marynaty, a także w wypiekach, choć temperatura usunie jego prebiotyczne właściwości. Sugeruje się użycie 2/3 szklanki syropu yacon na 1 szklankę cukru.

MELASA
Melasa jest składnikiem niektórych świątecznych przepisów, takich jak pierniki, ale może również stanowić doskonały zamiennik cukru w przepisach przez cały rok - w końcu jest produktem ubocznym procesu rafinacji cukru. Gęsty syrop można stosować do wypieków, a także nadaje smak pikantnym produktom, takim jak fasolka po bretońsku.
Melasy można użyć jako zamiennika cukru w stosunku 1:1, jednocześnie zmniejszając liczbę płynów o 1/4 szklanki. Jeśli natomiast przepis nie wymaga płynów, dodaj 1 łyżkę mąki na każde 1/4 filiżanki melasy.

ERYTRYTOL
Erytrytol podobnie jak Ksylitol naturalnie występuje w owocach, chociaż różni się od niego znacznie. Zawiera zero kalorii, co czyni go potencjalną pomocą w odchudzaniu, która nie spowoduje problemów z trawieniem. Kolejną istotną różnicą jest jego smak. W przeciwieństwie do ksylitolu - i większości substytutów wymienionych na tej liście - erytrytol jest w rzeczywistości mniej słodki niż cukier, więc potrzeba go więcej.
Erytrytol można znaleźć zarówno w postaci granulatu, jak i proszku, przy czym ten ostatni jest bardziej preferowany, ponieważ lepiej rozpuszcza się w płynach. Erytrytol ma tylko około 70% słodyczy cukru, więc sugeruje się użycie około 1/4 szklanki więcej niż ilość cukru wymagana w przepisie.