Oto skutki jedzenia nektarynek - takie mają właściwości i witaminy
Nektarynki to odmiana brzoskwiń. Owoce te są bardzo podobne do siebie, nawet kolorem. Różni je jednak ważna cecha - nektarynki mają gładką skórę.
Nektarynki są bardzo popularne latem. W sklepach możemy je jednak znaleźć niemal cały rok - także zimą. Najwięcej tych owoców trafia do sklepów od czerwca lub lipca aż do późnego lata i wczesnej jesieni, czyli przełomu września i października.
Miąższ nektarynki jest aromatyczny i słodki o żółtej lub pomarańczowej barwie. Jest bardziej zwarty niż w brzoskwini, przez co łatwo oddziela się go od pestki.
Warto przez cały rok sięgać po nektarynki. Sam owoc ma w sobie wiele wartości odżywczych i witamin. Do tego jest bardzo smaczny.
Największe uprawy nektarynek znajdują się np. we Francji, Włoszech, Hiszpanii i Grecji. Owoc ten uprawiany jest także w Stanach Zjednoczonych. W Polsce niektórzy także decydują się na ich uprawę, ale jest to obarczone dużym ryzykiem. Nektarynka ma duże wymagania cieplne i przy szybkim kwitnieniu roślina może zostać zniszczona przez wiosenne przymrozki.
Poza zjadaniem na surowo, nektarynki możemy dodać do ciast, a także zrobić z nich kompot, dżem lub je ususzyć.
Właściwości i witaminy nektarynek - te osoby powinny włączyć je do swojej diety
Zobacz, co dzieje się z naszym organizmem, gdy jemy nektarynki. Te osoby powinny włączyć je do diety. O szczegółach piszemy w naszej galerii.
