9 z 13
Mięso mielone najlepiej przechowywać w lodówce w...
fot. pixabay.com

Jak mrozić mięso mielone?

Mięso mielone najlepiej przechowywać w lodówce w temperaturze 2-3 stopni, maksymalnie kilka godzin. Mięso mielone można zamrozić. Ważne jest, aby nie mrozić go w opakowaniu, w którym zostało przyniesione ze sklepu. Folie, tacki czy pudełka najlepiej wyrzucić a mięso owinąć w folię i nie dopuścić, aby pojawiło się w niej powietrze. Następnie zapakować w torbę do mrożenia lub inny nieprzepuszczający wilgoci materiał. Dobrze jest też zapisać na opakowaniu datę mrożenia, ponieważ mięso nie powinno być przechowywane dłużej niż 2 miesiące (w przypadku wieprzowiny) i dłużej niż 3 miesiące (w przypadku wołowiny).

10 z 13
Większość mikrofalówek ma funkcje rozmrażania, jednak nie...
fot. pixabay.com

Jak rozmrażać mięso mielone?

Większość mikrofalówek ma funkcje rozmrażania, jednak nie jest ona zalecana w przypadku mięsa mielonego! Rozmrażając mięso mielone w mikrofalówce, możemy je na wpół ugotować. Mięso mielone najlepiej rozmrażać w lodówce i bez wody.

11 z 13
Wrzucanie od razu całego mięsa z opakowania prosto na...
fot. pixabay.com

Wrzucanie od razu całego mięsa z opakowania prosto na patelnię to błąd, który popełnia wiele osób. Może to mieć wpływ na smak, konsystencję i aromat dania. Mięso mielone ma w sobie dużo wody, więc wrzucenie go w całości na patelnię sprawi, że soki puszczą i zamiast się smażyć - zacznie się ono gotować. Mięso mielone warto wrzucać na patelnię niewielkimi partiami i w odstępie kilku minut. Dzięki temu szybko się zetnie, a soki pozostaną wewnątrz. Podobnie z kotletami. Nie należy wrzucać zbyt wielu kotletów na raz na patelnię. Obniży to temperaturę oleju, z mięsa wytrąci się woda i nie będą one aż tak smaczne.

12 z 13
Kotletów mielonych na patelni nie należy naciskać, bo wtedy...
fot. pixabay.com

Kotletów mielonych na patelni nie należy naciskać, bo wtedy cała woda wydostanie się ze środka, co spowoduje, że mięso zrobi się suche i wiórowate. Kotlety mielone należy co jakiś czas sprawdzać podczas smażenia, lekko unosząc je drewnianą łopatką, żeby mieć pewność, że się nie przypalają.

Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Polecamy

Konkurs "Grudziądz segreguje" rozstrzygnięty. Mamy listę i zdjęcia nagrodzonych

Konkurs "Grudziądz segreguje" rozstrzygnięty. Mamy listę i zdjęcia nagrodzonych

Honorowe Medale Sędziwoja za zasługi dla gminy Szubin. W 2025 r. troje laureatów

Honorowe Medale Sędziwoja za zasługi dla gminy Szubin. W 2025 r. troje laureatów

Ta rasa psów uznawana jest za najinteligentniejszą. Oto badania naukowców

Ta rasa psów uznawana jest za najinteligentniejszą. Oto badania naukowców

Zobacz również

Jest wyrok za seksbiznes dla matki i córki z Torunia! Więzienie, a miliony do zwrotu

Jest wyrok za seksbiznes dla matki i córki z Torunia! Więzienie, a miliony do zwrotu

Trzy lata po śmierci Majeczki w Szabdzie. Kiedy jej rodzice usłyszą wyrok w Toruniu?

Trzy lata po śmierci Majeczki w Szabdzie. Kiedy jej rodzice usłyszą wyrok w Toruniu?