
Brokuły
Brokuły są niskokaloryczne - w 100 g ugotowanych warzyw dostarcza tylko 35 kcal. Poza tym posiadają błonnik, który wypełnia żołądek, na długo dając uczucie sytości, a co za tym idzie - zapobiega podjadaniu.
Pamiętajmy, że brokuły należy blanszować nie gotować!

Maliny
Warto jeść maliny, aby poprawić pamięć, wzmocnić układ krążenia i schudnąć.
Maliny to bomba cennych składników! Znajdziemy w nich: witaminy C, K i E, żelazo, potas, mangan, kwas foliowy, tiaminy, ryboflawiny, niacyna, kwas pantotenowy, witamina B6, wapń, magnez, fosfor, cynk i miedź.

Jagody
jagody ale także borówki i jeżyny to kolejne owoce w które warto wzbogacić swoją dietę jeśli planujemy zrzucić kilka kilogramów.
Owoce te doskonale regulują trawienie. Suszone lub gotowane owoce działają przeciwbiegunkowo, ale surowe mogą powodować rozwolnienie (za to pomagają przy zaparciach).

Cytryny
Badania wykazały, że zawarte w soku cytrynowym pektyny (rozpuszczalne włókna) mają wpływ na redukcję wagi u osób, które go spożywają.