Pączki ziemniaczane przygotowuje się nieco inaczej niż te tradycyjne, ale one również świetnie nadają się na Tłusty Czwartek. Można je wykonać z różnym nadzieniem. My mamy dla Was propozycję przygotowania pączków ziemniaczanych z dynią.
Zobacz także:Tłusty czwartek - co to za święto? Dlaczego jemy pączki w tłusty czwartek?
Pączki ziemniaczane z dynią - przepis
Jak przygotować pączki ziemniaczane z dynią? Poniżej prezentujemy przepis na pączki ziemniaczane z dynią.
PĄCZKI ZIEMNIACZANE Z DYNIĄ - PRZEPIS
Składniki:
- dynia- przecier dyniowy
- ziemniaki
- jaja wiejskie
- mąka z pobliskiego młyna
- margaryna
- cukier
- drożdże
- aromat, laska wanilii
- spirytus
- konfitura z róży lub dżem
- tłuszcz do smażenia
Sposób wykonania:
Ziemniaki gotujemy, lekko studzimy, mielimy. Do ziemniaków wkruszamy drożdże, dobrze wyrabiamy, dodajemy wyparzone i ubite z cukrem na puszysty krem jaja.
Cały czas wyrabiając ciasto, dodajemy kolejne składniki-aromat, alkohol oraz mąkę, a na koniec rozpuszczoną i wystudzoną margarynę. Do ciasta dokładamy przecier z dyni wyrabiamy. Formujemy pączki, dokładając do środka domową konfiturę z dzikiej róży lub dżem.
Uformowane pączki wielkości jabłka pieczemy na rozgrzanym tłuszczu. Odsączamy na papierze i ewentualnie obsypujemy cukrem pudrem lub lukrujemy.
Przepis pochodzi z Listy Produktów Tradycyjnych. Autorem jest Stowarzyszenie Koło Gospodyń Wiejskich „JAGNA” z Tłuchowa (powiat lipnowski).
Przepis na pączki Magdy Gessler. Idealny na tłusty czwartek!
"Świeże, pyszne, pachnące". Najsłynniejsza cukiernia w Warszawie przygotowuje się do tłustego czwartku
Źródło: Agencja TVN/x-news